sobota 12. ledna 2013

Výsledky prvního kola prezidentských voleb




Postup do druhého kola volby prezidenta republiky kandidáta Miloše Zemana na prvním místě téměř nikoho nepřekvapil. Druhé místo Karla Schwarzenberga zcela určitě překvapením je, alespoň pro ty, co ho nevolili a je především ukázkou toho, co umí sociální sítě. Při vzpomínce na prezidentskou volbu před deseti lety  se vkrádá myšlenka, kdo by vyhrál tehdy…
            Podívejme se na ty, kteří nepostoupili. Prohrál favorit mnoha Liberečáků, kterého dostihly celorepublikové, ale především liberecké, nedořešené kauzy s financováním různých aktivit minulého vedení liberecké radnice. Oblíbený antikomunistický politik Přemysl Sobotka by podle starého modelu voleb dozajista zvítězil. Přímá volba mu vynesla předposlední místo a jak je zřejmé, čas mladých pretendentů, vzdělaných právníků teprve přijde.
            Ústraní a zapomenutí čeká na současného prezidenta stejně jako na ty, které si neoblíbí sociální sítě. Jeho výhrůžka, že se pokusí o návrat a vrácení všeho do starých kolejí je pobídkou všem, k jejich používání, aby nám a našim dětem – vnukům neudělovali moudra ti, kteří jsou zodpovědni za mnohé, co dnes odsuzujeme.
            První kolo prezidentských voleb potvrzuje, že zvolený demokratický způsob přímé volby zaručuje a skrývá i humorná překvapení, ale především je transparentní, o čemž minulá volba mnohé nepřesvědčila.
            Poblahopřejme tedy vítězům, vzdejme čest poraženým a za 14 dní ať se ukáže, kdo z tandemu Z. – S. je lepší.

Žádné komentáře: