neděle 6. ledna 2013

Píši Vám, profesore Klausi!




Když po Vás pojmenovali už párky, byť malé, nechutné a bez masa, tak mi to ani tak nevadilo. Čert Vás vem! Bral jsem to s humorem. Pak Vaši oponenti přitvrdili. Dali Vám odpovědnost za zpackanou privatizaci, a že prý neznáte špinavé peníze. Že jste otec všech těch tunelů a triků, počínaje Harwardskými fondy. Nevěřím ale, že jste obtěžoval letušku, pak nějaké chlapce. Že jste arogantní narcis, že kradete paví pera, a že píšete rok co rok knížku o svém vladaření na Pražském hradě za státní peníze.
Nečtu bulvár, takže toho špatného o Vás mnoho nevím, ale co vím určitě je, že bych vás už nikdy do žádné funkce nevolil. Ne proto, co jste dělal do „revoluce“ v roce 89, ale jak se chováte a co nyní vidím. Nebylo to tak často, ale Vaše vystoupení v Chrastavě bylo hodně tragikomické, hlavně Váš bezhlavý úprk do vojenské nemocnice. Nepřipadal jste si trochu jako Vladimír Ilji Lenin, když jej anarchistka Kaplanová postřelila ne smrtelně, ale jedovatou kulkou? Pak ovšem chápu, proč jste se ani nerozloučil a spěchal do vojenky…
Podruhé jsme se letos viděli v Karolinu, když jste předával universitní diplom profesora mému synovi. Tedy, pane profesore, vy v tom umíte chodit. Pomalu, pohled vpravo, pohled vlevo, úsměv koutkem úst. Ani dement Habsburg, Rudolf II., by tohle nezvládl tak, jako vy. Hádal bych na orientálního satrapu někde z Blízkého východu. Nejblíž jste byl plukovníku Kadáfímu. Kim Ir Sen, ten Severokorejec by byl vedle Vás jak poslední hradní podržtaška.
Mimořádně výživní jsou, pane profesore, Vaši poradci. Úplná Zelňačka. Ten francouzský román, tam byste mohl hrát všechny. Ovšem Vaší agonií je amnestie. Ta je fakticky od Vás, nebo jste slyšel hlasy? Opět jste překonal sám sebe. Euroskeptik, poslední prezident Česka zvolna kráčeje do zapomnění - to všechno byla jen předstíraná hra, viďte? Vy dozajista jste mimozemšťan a zkoušíte nás… Jste z jiného těsta, z jiné, vzdálené planety… Přiznejte to!! Už kvůli dětem a vnukům, těch, co Váš portrét na známkách lepí do alb.  Kvůli tomu, co se bude učit v dějepisu a občanské nauce o Vaší stavbě těla, mimice a nakonec, co s Vámi bude po skončení mandátu, kde povládnete? Kde bude ten svátek jara ke spatření? A bude to státní svátek, nebo pouze všední den? Vaše inkarnace na člověka, bude slavný den!
Nevím, co na závěr. Snad abyste  předem nehodnotil toho, kdo se stane prezidentem po Vás… To Vás maminka neučila, že skromnost je výsada králů, ke kterým jste měl tak blízko? Tak či onak, v tom „vytouženém“ důchodu (námi vytouženém), Vám přeji pohodu. Ať se Vám daří krmit  ptactvo nebeské. Tak tedy sbohem! Plakat nebudu a Vy buďte silnej a na lidi vlídnej! Aspoň na ty, se kterými budete ve styku…. Začal bych koledami a s tím, co vyberete zkuste žít….
Sbohem a už nevolejte
Egon Wiener

Žádné komentáře: