pátek 18. ledna 2013

Stará Špidlenka




Nevím, zda ji Josef II. znal osobně, když na konci 18. století formuloval patent, kterým inicioval vznik trafik na území Svaté říše římské národa německého. Co ale vím určitě, pak ještě před měnou v červnu roku 1953 jsem v trafice paní Špidlenové už nakupoval a to je víc, jak před šedesáti lety.
Ostatní nakupovali u Špidlenky, ale já musel říkat u paní Špidlenové, což bylo pro malého kluka příkoří, ale maminka se s paní Špidlenovou kamarádila, takže v ní žádnou starou neviděla, ale trafika u mostu přes řeku stará jistě byla. Císař nebyl vůbec hloupý chlapík, a co udělal, dobře udělal. Už jenom to, jak rozehnal líné mnichy, provětral kláštery a založil trafiky, představující jisté příjmy vdov, sirot a válečných invalidů. Zabýval se i jejich pracovní dobou a tu stanovil od 6.oo hodin do 21.oo hodin, šest dnů v týdnu a sedmý den, jako den odpočinku.
Naše Špidlenka měla ještě kliku, že žila v té druhé části monarchie, kde, na rozdíl od té jižní, nemusela prodávat i sůl, co rychle tvrdla a byla vskutku těžká i při prodeji do kornoutů . Císař osobně dbal na provádění kontrol a placení daní z prodeje v trafikách, na povinnost vyvěsit plechového císařského orla v každé trafice, který musel být viděn a muselo být dbáno o něj, aby nerezivěl.. Později, za první republiky, státní monopol polevil a česká trafika už rakouskou šatlavu připomínala míň a míň.
U nás doma kouřil děda „Lípy“ po šedesáti kusech denně, bez filtru. Maminka, když dědečkovi prala záclony, vždy povolala sousedky, aby se podívaly, jaké zas pere brambory samou hlínu..
To už i Špidlenka rozšířila sortiment na dětské knížky, obaly, sešity a vše, co kdo potřeboval do školy. Já sám jsem si u ní vybral knížku, kterou jsem přečetl a jejíž obsah celý, celičký znám dodnes. Trafika v obci to bylo jako čekárna na autobus, čekárna u krámu, u doktora, v mlékárně, na poště, nebo u zubaře. Říct něco tady bylo, jako si popovídat s advokátem. A my jsme chodili kolem té naší machnínské trafiky celá léta a neuvědomovali si, že s ní a s paní Špidlenovou odchází čas i nám.
Odchází a mizí s ní nenávratně doba, kdy sešit stál dvacet haléřů a pero tři koruny, kdy v trafice u mostu seděla za pultem paní Špidlenová a měla všechno, kdo co z nás do školy potřeboval…

Žádné komentáře: