čtvrtek 24. ledna 2013

Rybník




Syn peruánského prezidenta si koupil v našem kraji rybník. Někdo mu na internetu napovídal, co všechno tahle investice umí, co zábavy a peněz mu přijde na účet, čím vším se bude bavit, až ho makléř s pozemky navštíví. A taky, že ano. Princ poslal peníze a slíbil, že až bude čas přijede osobně a bude se bavit. Co mu však nikdo neřekl, ale platit to bude v Čechách stále, že každá legrace tu něco stojí, a že případný úspěch se v Čechách neodpouští.
Zrovna teď, se nějaký Dejdar, herec, skoro uštval, jak příkladně hrál ve filmech odsuzujících komunistické praktiky. A bác! nedá si pozor a někde řekl, že podpoří Zemana na hrad. A měl vidět, jak ti současní překonávají ty, které odsuzují. Prý Táhni, herče, kdo nevolí nás jde proti nám a chceš-li hrát, hodně si toho Zemana rozmysli.
Kdoví, co přijde, až přituhne a budeme muset hrabat listí pro kozy. Až tyhle věci pana syna dohoní a on si na ně zvykne, není co řešit, bude jedním z nás. Bude mu z kalhot koukat holá zadnice a nic jistého mít nebude. Má rybník, ale víte, jak to v Čechách chodí. Jsou tu rybáři ochotní to tak nenechat, ochranáři připravení taky z něj něco vyrazit. A rybník? Potřeboval by odbahnit, stavidlo opravit a vyčistit tak, aby splňoval to, na co původní majitel neměl peníze.
Desítky kliček, mnoho háčků, závist a malou zkušenost má takový syn z Tramtárie, když si koupí rybník jako investici a ráj příštích mejdanů. Nyní je čas práce. Rybník zamrzl a pod tlustým ledem se pohybují líně líni, kosatky, vodní hadi a ryby různé kategorie. To vše mu řekli a on jim uvěřil. Přeji mu to, co bych přál vlastnímu synovi. Aby vydržel a ukázal, že na to má, a že jedna česká vodní plocha z něj pytlíček nervů neudělá. Snad to, že je v tom až po uši, přesto musím ze zkušenosti říci.
Ať žije přeshraniční spolupráce, ať žijí synové, co se s otci radí, ale i ti, co jim prodávají hrady i podzámčí, rybníky, jezera a lesní tůně. Všude tam ať vládne mír a pokoj, silná vůle přežít to, co přijde až opadne euforie a synové otevřou ospalé oči.

Žádné komentáře: