neděle 24. května 2015

Čajka, majestát v oblacích

Nevím, zda námořníci dávají častěji svým lodím jména jako Albatros, Vlaštovka nebo Racek. Já, podle knížek, co jsem přečetl v dětství, bych řekl, že Čajka. Až později, když pojmenovali v Rusku auto funkcionářů čajkou, upřednostnil jsem jméno racka. Když jsem se dozvěděl, že je to jedno a totéž, že je čajka rackem, tak jsem byl jen rád…
Když jsem letos v květnu viděl přes přední okno auta známou siluetu ptáka v letu, byl to opět po letech racek. Racek tentokrát blízko Hradce Králové. Ten úplně první byl drzý a neomalený nádražní zlodějíček a pobuda, co obtěžoval cestující vlakem do Prahy. Ti přestupovali kdysi v dávnověku na nádraží v Turnově z vlaku z Liberce na spoj do centra Prahy.
Mně bylo pět, šest let, prázdniny začínaly a maminka mě vezla daleko do Mníšku pod Brdy a racek se stal fetišem mých prvních prázdnin a vzpomínek na krásné dětství. A racek, to bylo něco tak velikého, majestátního ve vzduchu, že mi to v té mé hlavince zůstalo napořád. O rok později, na lodi ve vlnách Máchova jezera, jsem jich viděl i víc. Tehdy jsem se rozhodl, že na štítu mé dětské zbroje budu mít racka, krásného racka, který se nebojí.
V té době se čtení stalo mou univerzitou a zdrojem informací. Racek mě doprovázel Černým mořem i pobřežím v Oděse u mých přátel. Byl hrdinou mého mládí. Tam, na obzoru pod plachtou bílou, na lodích i lodičkách pokaždé blíž ke ztroskotání, než ke klidnému přistání v zátoce, kde na ně čekali. „Takovou bych chtěla, abys měl košili, bílou, jako racek.“ říkala mi matka a myslela tím, že se vracím domů jako „komeník“.
Křik racků není příjemný, ale to pokaždé převáží jeho klady. Idealizuji si jej, čekám, že jednou se změní v orla, a nebo bude jako delfín chránit lidi před utonutím na otevřeném moři. Racek je racek a dnes od něj už nechci nemožné. Každý jsme své poslání splnili a jsme spokojení, čeho jsme dosáhli. Já určitě. Mými přáteli si tak jistý nejsem, řeči ptáků stále nerozumím.

 Dnes už si nehraju na vojáky s přilbou, na níž se skví dřevěný štítek v podobě racka. Rackův křik mi nevadí. Slyším v něm křik všech těch velkých i malých statečných ptáků, který mě provází životem. Asi to tak má být. Racek má být slyšet a já mu dnes závidím jeho křik, moře, oceán, vzduch nad jezerem. Prostor od moře k moři je světem bez hranic. Až odejdu já, zůstane navždy a sílu racka probouzí v dalších chlapeckých snech tak, jako probouzel v mých…

Žádné komentáře: