středa 6. května 2015

Žijeme jinak




            Dnes, kdy vše ví i malé dítě, si připadá chytrý každý. Dřív byl každý specialista na něco, dnes každý umí s počítačem a tak i vesničtí kluci už nejsou žádní balíci a vědí to, co jejich dědové ani netušili. Tím pádem si umíme vysvětlit i prapodivné zvláštnosti, mající vysvětlení  jinde, než v rozumové oblasti našeho chápání.
            Vesnický švec si pořídil silný velký dalekohled a pozoroval hvězdy. Truhlář pěstoval kaktusy, krejčík plazy a želvu, zedník různé druhy králíků, povozník holuby, spousta vdov se zaměřila na to, že se díky péči o kostel a kapličku dostala na seznam „svíčkových bab“. Další se starali o raněná zvířátka, netopýry, na jaře o žáby. Jiní chytali zpěvné ptáky a prodávali je ve městě na trhu. Další chodili sbírat brouky a chytali motýly, pro vlastní potěšení jiní hledali na blízké zřícenině, co zbylo po husitech po obráncích, hrad hájili.
            Skoro každý uměl číst a tudíž chodil do knihovny, četl časopisy, noviny. Pravdou je, že i každá ves měla svého obecního blázna, zdravotníka, rozumbradu, který postával vždy na svém místě a rady rozdával ke všemu a ihned. Svět takové obce obdobně, tak jako planeta  točil rovněž kolem slunce, ale přece jen buď pomaleji, nebo rychleji podle toho, co v obci radní řešili. Počítačů se zeptat nemohli a tak tu byl aspoň ten rozumbrada, chytrolín, švec, kostelník, pan farář, lékárník, ten, co cvičí papoušky a ten, co v noci v kožichu s lucernou, halapartnou a troubou chodí po vsi a říká si ponocný.
            Vesnice si řešila problémy doma v pěveckém spolku, mezi ochotníky, těmi, co cvičili na dělnickou olympiádu… Ani svého obecního blázna se nikdy nezbavili. Místní bubeník nás o všem poctivě informoval a bubnoval zprávy z obce. Byli i tací, co později odešli do škol, do Ameriky, provdali se do okolních vesnic. Někdo se oběsil v lese, utopil v řece, zapálil si poslední cigáro na v seníku usnul. Řezník, nestačil vraždit prasátka, ovečky a kozy.
            Něco se doma podařilo ututlat a ke spokojenosti vyřešit, něco řešil až okresní soud. Ten, co stavěl už pátý rok „perpetuum mobile“ neměl šanci jej dostavět, ač pilně piloval a pájel… Dnes by mu pomohl každý páťák s počítadlem a ukázal mu, kam až došli jiní s perpetuum mobilem.
            To byla vesnice - ne moje, ale mého táty. Záměrně jsem nemluvil o politice, o jazykové bariéře, o nezaměstnanosti, o patriarchálních vztazích v rodinách na vesnicích. To vše změnil pokrok – počítač, jeho programy – wikipedia, google. Žijeme díky tomu v jiném světě. Ve světě počítačové techniky – i na vesnici.

Žádné komentáře: