čtvrtek 7. května 2015

Kapitola z doby prvohorní, kdy ani ti nejchytřejší ještě mezi námi nebyli


      Jestli něco nebylo dříve košér, bralo šanci jedněm a podarovalo ji druhým, pak to byla vedoucí úloha komunistické strany - v současné době jsou to opět nám všem drahé peníze. V době mé i vašich otců to byl i původ uchazeče. Znělo to krásně: Studovat může i syn zedníka!, Jsme si všichni rovni, není tu sociální propasti! nebo Já jsem synem dělníka, kdo je víc?. Dosud žije hodně pamětníků, tudíž mnoho těch, co si pamatují, jak to fungovalo – nefungovalo, i jak se podvádělo. I mé pozorování je dáno optikou chlapce, který v té době chodil do školy, dva roky pobyl na vojně, chodil do zaměstnání, oženil se, rozvedl se a ovdověl…
Padesátá léta byla po celé Evropě časem i bojem o to, která ideologie zvítězí. A bylo o co bojovat. Pokud to opět zjednoduším, tak buď stoupenci tržního hospodářství (peněz), nebo vedoucí úlohy strany, což bylo o výhodách, potažmo i o penězích. Doba přála vítězům, silným a lépe připraveným. Tehdy to byli komunisté. Volby patřili jim, záhy vláda i parlament, tudíž i vedoucí úloha ve společnosti až do převratu v listopadu 1989.
Nešlo to zprvu jenom hladce, stálo to životy a lidé se záhy začali ze sna o šťastné budoucnosti probouzet. K tomu přispěla i normalizace období, kdy na pomoc udržet Husákovo vedení vstoupila do republiky vojska Varšavské smlouvy. Rodiče sice chodili volit, a volili z 99% Národní frontu, ale i v té byla vedoucí úloha komunistické strany 100% uplatňována. A tak nezbylo, než postavit vajíčko po vzoru Kolumba na špičku. Pokud by nebylo studentů, herců a novinářů, pak by se nepodařilo pozvednout z letargie ostatní. Revoluce, která vrátila vše k formě parlamentní demokracie, zrušila privilegia a vrátila vše na startovací čáru.
Následná léta znamenala přerozdělení majetku, peněz a moci. Takzvaná „kuponová privatizace“ pohřbila řadu továren a vedla k naplnění neznámého pojmu „nezaměstnanost“. Ta postihla celou republiku a současně otevřela diskuzi, zda volba tržního hospodářství formou rozprodeje národního majetku nebyla ukvapená a náš vstup do NATO totéž. Proti tomu stojí svobodný pohyb osob po zemích EU, jejímiž jsme členy, jednotná měna, možnost získat práci ve všech zemích EU.

Přesto politická nesnášenlivost pravice a levice, silná kritika Moskvy a Washingtonu vede k veřejné diskuzi o tom, v čem se dopouštíme chyb, proč se společnost opět rozdělila na privilegované majitele peněz a ty, co nemají práci, vzdělání, finanční prostředky…

Žádné komentáře: