pátek 8. května 2015

Ptáci nad Jablonným – nevšední účtování

Není hezčí podvečer v Jablonném v Podještědí, než sedět večer za domem a dívat se. Pokud máte před sebou modrou oblohu, zelený pás, louky, v dálce stromy, pak se hodiny díváte na to, co jste nikdy neviděli.
Jak na vojenské přehlídce na Martově poli Bonaparte tiše zavelel a k nebi vzlétly letecké pluky císařských vzdušných sil. Formace po dvou, čtyřech i po sedmi. Jeřábi, čápi, volavky, poštolky. Neviděl jsem nikdy nic podobného. Snad rybník plný ryb. Obloha je rozdělena čárami proudových letadel. Nad deset tisíc metrů, bez nejmenšího hlasu, jako by Kašpárek oněměl v loutkovém divadle uprostřed děje doma u Králů, svět ztichl a poslouchal i sousedovic pes.
Tam, vysoko nad námi dravec něco křičí, asi se bojí těch velkých letadel. Vítr nefouká, nic se nehýbe, než ti tam nahoře, kteří se posouvají v čase. V pořadí, nejblíž draví ptáci, volavky a čápi, nad nimi proudová letadla a nad nimi bílé pásy, mraky, a nad vší tou krásou boží cestuje slunce oblohou, jako sněhovou plání na saních tažených polárními soby. Opona se zvedla někdy po poledni, do křesel usedli diváci. Já a paní. Představení bylo vyprodáno a na lístky se stály fronty. Byli tam i překupníci a nabízeli lístky za horentní ceny, abyste mohli vidět, co nikde jinde k vidění není. To není obrazovka plochých televizí, to je dioráma, okno do světa plného překvapení. Mnohorozměrný svět vzdáleného hukotu obrovských letadel, ptáků, kteří v úžasu na ty menší křičeli. Divadlo, kde můžete i klidně spát, protože do posledních minut těch krásných chvil svítilo slunce řízené počítačem diváckých srdcí nás dvou.
Obloha nad Jablonným. Nikdy neuvidím víc. Zmínil se mi o ní soused, pan František Kunc a já mu moc nevěřil. Říkal jsem si, že se jen tak chlubí. Ne, nechlubil. Kouzlo mámivého představení se opakuje každý podvečer a kdo stihne začátek je pohlcen a není k nasycení. Vidět Neapol a zemřít po tomhle zážitku zapadajícího slunce není aktuální. Žebříček hodnocení už není v Itálii, posunul se podstatně severněji. Za Lípu směrem na Žitavu, kousek od Novýho Boru, k Mimoni a Zákupům. Divil by se i Orlík syn Napoleonův, co vše mu osud odepřel, když si jeho tatík krásu Podještědí v náruči Jablonného odzkoušel!
Dnes tu žijí lidé jako tehdy. Obloha je plná dravců, co komín to rodina čápů, o zahrady tu pečují pilné včelky a čmeláci… Je tu vše pro člověka, co přijde a chce se dívat. Svět divů, kouzelné trubičky se sklíčky barevného spektra. Všude voda, rybníky a vysoká obloha. Kočky, co nosí sousedům ulovené hlodavce a psi, co si nedají pokoj ani v noci. Motorkáři, co si cestou k Mimoni myslí, že silnice patří jen jim. V samotné Mimoni služby, jak mají být i díky rámaři Koubovi. Snad kdyby ještě k tomu, co umí, uměl zarámovat tu krásu pozdně odpolední oblohy nad Jablonným.

Díky stvořiteli, přírodě a všem silám, které hýbou zemí, dík, dík za tu krásnou podívanou. Ve všední den, jako v sobotu, nebo v neděli. Každý den je tu svátek, svátek nádherné přírody, pracovitých lidí, sousedky nad námi i sousedů dole za novým plotem i naproti přes ulici. Je tu krásně a k tomu každý podvečer a večer bonus té zázračné oblohy, která je jako něco, co bývalo na poutích v obálkách za korunu – štěstí. Kupte si štěstí! Jablonští nemusí. Těm stačí jen zvednout hlavu, vypustit starosti, dívat se na oblohu a snít. Ostatní už přijde samo… Pak stačí jen otevřít oči a jít za voláním. 

Žádné komentáře: