středa 3. ledna 2018

Autorské čtení aneb Až zas tak často se nevídáme




S těmi, co si vyprávím, jak, že to bylo dříve, co všechno schází 20. a 21. století. To hlavní máme pod kontrolou a ostatní vem čert. Mé drahé čtenářky, scházíte mi, to občasné setkání a pocit, že v tom nejsem sám. Já u stolku s Hankou Novákovou a Markétou Tallerovou, naproti, na židli vy, dámy v pokročilém věku, sem tam mladší pánský doprovod. U dveří vzadu ti, co pospíchají, na stolech podél zdí knížky a krabice s koláčky z cukrárny paní Jahodové. Vedle našeho stolku, kde sedíme tři, zástupce krajské knihovny s pugetem pro dámy, pro mne s knížkou…

Tak nějak pokaždé ustojím „veřejné čtení“ a těším se na příští. Nic, o čem by psal místní tisk, co by natáčela, byť regionální televize. Stačí mi, že vidím, že přišel Milan Drahoňovský s foťákem, fotograf - kouzelník, nad kterého v kraji není.

No a pak se „čtení“ rozeběhne a je pokaždé jiné, pro mne památečné, protože jiné je v Jablonci, v saské Žitavě, v Chrastavě, v Jablonném v Podještědí. Besedy nejsou vždy jen o knížkách, o počasí a o nemocech hlavních hrdinů. V příbězích jsou lidé z masa a kostí, tak se ptá řada posluchačů, jak se jim dnes daří, že je znají, abych napsal něco o jejich dětech, pracovních úspěších…

A pak jste tu vy, se kterými se potkávám ve veřejných dopravních prostředcích, na ulicích, u pokladen v samoobsluhách. Pokaždé je to setkání, které mi dává sílu pokračovat. Jednou skončit musím. Psát je zajímavá práce a myslet na to, že po letech náhodou někdo knížku otevře, je takové malé zadostiučinění, že jsem tu nebyl zbytečně.

Drazí posluchači - čtenáři, nezapadám asi do žádné kategorie autorů beletrie a přece jen se mé knížky čtou. Děkuji vám za to a přeji si, aby se i dnešní autorské čtení vydařilo a knížka si našla cestu ke svému čtenáři.

Žádné komentáře: