neděle 5. května 2019

Píši Vám, co máte čas, tohle číst


Píši Vám, lidem z pohraničí, ze Sudet, kde se domluvíte česky, kde Ještěd je a stále bude náš. Píši lidem z Krásného Lesa, Semil i Turnova. Miluji Hrádek pod Grabštejnem a Chrastavu u Hamrštejna. Píši všem z Bílého Kostela,  Českolipska, Jablonného i Zákupska, Mimoně, Ralska i Kuřivod.

Píši všem, co dýchají čistý vzduch a pijí vodu ze studně, kteří mají rádi svůj kraj. Píši Vám a vidím kolem hradbu lesů. Přeji si, aby se stal místem odpočinku, kde koně zpomalí svůj cval, kde se slunce zastaví, a kde déšť zaprší zemědělcům, voda poteče do zahrad a dá lidem slušnou úrodu.

Píši Vám a přeji brzké uzdravení, košík třešní, houby v lese, pusu zamazanou od malin, teplé léto, slunný podzim a Vánoce na sněhu. Děti, hlavně děti, co se dobře učí, hrají si a budou šťastné. Vám starším, aby ti mladší k Vám byly ohleduplnější. Řada z Vás špatně slyší a chodí o holi. Ať vás tedy nic nebolí, ať děti přijdou na návštěvu, pokud možno aspoň jednou v měsíci. Ať mají lidé práci a ať na sebe nekřičí. Píši Vám o dobrém zažívání, o sousedských vztazích.

Píši Vám, ať Vás netrápí roky a výpadky elektřiny. Ať Váš pejsek, nebo chcete-li i kočky Vás poslouchají, chodí s Vámi ven, mezi lidi na procházky. Ať Vám na zahrádce, v květináči za okny roste vše, třeba i řeřicha nebo cokoliv, co kvete a plodí. Smích i radost, maličkost, která vám dělá radost.

Píši Vám, co nejste ještě tak staří, Vám, co Vás podzim života teprve čeká. Co jste dosud nehodili flintu do obilí. Vám, co Vás dosud těší Vaše děti, práce, kolegové v práci.

Píši Vám, generaci uprostřed. Vám, ženám, co si ještě nepřipouštějí, že něco už nezvládáte. Vám mužům, co za volantem řídíte svět života a smrti. Píši všem, co se stále mají chuť prát, plodit děti, jezdit na školení, vyhrávat. Píši všem, co si myslí, že tak, jak je to dneska, bude napořád. Všem, co dosud na koni nutí koně, aby skákali.

Píši Vám, myšlenkám, které Vám se honí hlavou. Aby Vám sopka nikdy nevyhasla a ledovec neroztál, aby klec na zdi nikdy nepřestala hostit ptáčka, rybičky, pejsek i kočka dožili v pevném zdraví jako páníček a panička.

Píši všem, aby Vám sloužily oči, nohy, svěrače i svaly, abyste prošli technickou kontrolou bez ztráty kytičky. Ať tedy slouží a daří se, ať Vás všichni poslouchají. Píši všem lidem dobré vůle, aby se měli rádi, a aby si vzpomněli, že může být i jinak. Dnes svítí slunce, měsíc, hvězdy na nebi a vše je, jak má být. A Vy? Žijte po svém. Je nádherné mít na to žít.

Žádné komentáře: