neděle 5. května 2019

Píši Vám, stolům obloženým jídlem




Píši Vám, dobrotám, co jsem kdysi v životě jedl. Všem polévkám, knedlíkům, bramborám. Píši Vám, zapékaná kolínka, buřtům s hořčicí, přílohám.

Teď píši všem, co Vám dobře tráví, co jim funguje slinivka, játra, močový měchýř. Všem, co rádi snídají, obědují i večeří a všem, co si i občas zobnou jen tak trošku, když koukají večer na televizi. Píši všem, kteří si solí, dochucují, ale i všem marmeládám, čalamádám a zmrzlinám. Všem, kteří tohle snědí a přežijí. Hromadě dobrot, co se smějí nám, co máme diabetes a cukr se nesmí. Mám Vás všechny rád, milí přátelé ve zbrani.

Píši Vám, burské oříšky, kandovanému ovoci, které rovněž zbožňuji. Rozhodně i Vám, sáčkové polévky, tyčinky, rybičky v oleji. Píši Vám, Michaile Petroviči, co jíte kaviár jako chleba. Nemám je rád, a přesto jím steaky, mraženou zeleninu a obalovaný květák z pytlíku. Nesnáším dvojí kvalitu rybích prstů v Čechách a v Německu.

Píši Vám, salámu, krkovici, husám se zelím, s masem libovým. Píši všem, co to vše zapíjíte pivem plzeňským, coca-colou, čajem indickým. Všem, co si okusujete nehty. Všem, co jíte sýr, kefír a jogurty, všem, co jíte spoustu zeleniny a třeba brokolici, vodnici, špenát, cibuli, česnek, jablka, hrušky, švestky, rybízový nákyp, vepřové vnitřnosti, svíčkovou se šesti...

Mimořádně rád jím, a proto Vám píši zvlášť, všem placičkám z brambor vařených i syrových. Bramborákům s česnekem, majoránkou, vajíčkem, z obou stran mistrovsky propečených dozlatova, aby v ústech křupaly. Tomu se vyrovná jen obalovaný květák, brambory na másle, kyselé mléko. Jak trpím, když nejím!

Píši všem stejné krevní skupiny. Jezme, dokud máme zuby. Uzená masa, drůbež, mleté, smažené, obalované. Jezme ryby, prý jsou zdravé. Píši i všem, co jedí divočinu, kance, srnce. Píši Vám, co máte doma dobré hrnce, domácí chléb, pečené rohlíky, co ke kafíčku holdujete buchtám a šátečkům s marmeládou. Píši Vám, abyste nezapomněli na sladkou papriku, oříšky kešu, mořské potvory a hotové pokrmy…

Píši všem, co tohle přežijí. Krupicové kaši, rybě v aspiku, tlačence, šunce, salátu s majonézou, luštěninám, co plodí větry, bonbonům a čokoládám. Všemu kyselému, okurkám i cuketám. Těm, co jedí v posteli, dršťkovkám a gulášům, všemu, co Vám chutná. Jezte a pijte, ať jste zdrávi, ať mám komu psát.

Žádné komentáře: