neděle 5. května 2019

Staré fotografie





Co jich bylo a pomalu mizí! Máme je a zůstanou v chytrých telefonech, v počítačích. Vraťme se na moment k nim. Bavíme se o fotkách, kterých máme plná šuplata, krabice. Kdo je na nich? To už se nedovíme. Většinou jsou vzadu nepodepsané, nepopsané. Známe ty tváře? Jsou nám blízké, povědomé, ale přiřadit k nim jména, to už nemůžeme. Dvě generace zpět a z fotek je bezejmenné bludiště časem našich přátel a předků, ve kterém už jen stěží uhádneme, kdo s kým je spřízněn.

Pokud je fotka s pozadím, které známe, jsme na dobré cestě. Cedulka na budově, zastávka tramvaje, socha na mostě, to jsme už téměř doma. Pakliže ne, jsme tam, kde jsme byli. V pytli.

Stará fotka je většinou anonymní. To samé je foto zcela nahého dítěte na bříšku ležícího na kožešině. Komu může být podobné? A tady v pionýrském kroji, v průvodu na 1. máje, na prázdninách u babičky, sedí na stromě, jak něco šeptá pejskovi, ve vlaku s učni, kteří jedou společně česat chmel, v uniformě, po přísaze, na korbě náklaďáku nesmrtelné V3S.

Fotky. Fotky táty, maminky, tety, strýčku, rodičů z otcovy i z maminčiny strany. Fotky ze svatby, z pohřbu, z dovolené v Bulharsku, v Tatrách, v Sedmihorkách. Fotky, které se opravdu nedají určit, krásné, černobílé. Co s nimi? Jsou na nich Trosky, rybníky jižních Čech, medvěd pod zámkem v Zákupech, letadla na letištní ploše, asi v Praze v zoologické zahradě. Houby, co rostly u nás za barákem v lese. Úžasná podívaná na nové auto v rodině, první den bratrance, kterému se evidentně nechce do první třídy.

Co s nimi, ptám se sám sebe. Moje děti, děti mé přítelkyně, tátův návrat z basy. Máma, která si zrovna odběhla z kuchyně, když dostala kytku, pralinky a kafe k oslavám MDŽ.

Je jich opravdu plné šuple. Náš dům, sousedův dům, roubenka, včelín, bouda pro slepice, dívenka, která se stydí a tlačí kočárek. Na téhle kdosi cosi staví, tam skáče do rybníka, dostává vysvědčení. Obří dýně, dítě, co okusuje násadu kladívka, sedí a trousí do nočníku, zpívá ve sboru Pampelišek, na pouti se bojí na řetízkovém kolotoči.

Kdo jsou ti lidé, kdo je fotil? Nevím a už ani vědět nechci. Koho to ještě zajímá? Sentimentalita se dnes nenosí. Byli a už nejsou, naše fotky se k nim brzo přiřadí. Nic s tím nenadělám. Svět se scvrknul jen na to aktuální a podstatné. Kupředu. Kdo by se hrabal v krabici, kterou stejně zvědavec za chvíli zavře a dá ji tam, kde ji nikdo nebude hledat. Těžko se hledá odpověď, co je a co není špatně.

A to nemluvím o starých fotkách na tvrdém papíře. Nikdo v nich nehledá známé tváře. Jsou kuriózní, pouze sběratelský artikl. Nuž tedy sbohem, adié, neznámé tváře, písečné pláže u moře, výlety, fotky s diplomem. Jste ozdobou své krabice. Skončí tam i naše fotky, zařadí se k ostatním, a bude to tak správné? Říká se tomu trefně koloběh života. Co s tím naděláme…

Žádné komentáře: