neděle 2. května 2010

Něco za cibuli, něco za křen

Česká cibule, kilo za 15,- Kč nebo i za 19,- Kč, podle toho, komu jaký leták dojde. Nabídka banánů z Kostariky. Taky za 19-,Kč. Pánský hrubosrstý sestřih jednoduchý: 85,-Kč (+ bůra spropitného, co dá každý) - za sedm minut užvaněné práce… A tak bych mohl pokračovat. Měřit a porovnávat. Jsou jisté ekonomické vazby, které působí překvapivě, obchodní strategie, kterým nerozumím. Proč jsou státní zakázky horentně předražovány, proč jsou naše silnice nejdražší na světě? Proč nikdo nesplácí dluhy z předraženého a rozkradeného světového lyžování z roku 2009 v Liberci? Proč si Liberečáci stále myslí, že ODS a Syner jsou v Liberci onou žábou na prameni prosperity města? Po přečtení a ztrávení „pravicového zastupitele“, žádný div.

Všechno bude mít svůj bludný kořen v té cibuli, co stojí stejně jako banán z Kostariky. Pokud si ji pokrájíte nadrobno, popláčete si, ale vaše slzy , stejně jako krachy firem, nikoho neobměkčí. Takový je už duch této doby. Nikomu se nechce z hrušky dolů, když plody jsou tak sladké!

Ano, i v tom bude ten malý bílý psík zakopaný. Touha po zlatě, moci a bohatství, po dlouhém šťastném živobytí. Vždyť i takhle uvažoval pekařův císař z české veselohry z poloviny 20. století. Ale držme se doma, při zdi. V Liberci, Jablonci a jeho okolí. Klientelismus, „kamárádčovství“, vysezené pozice na vlivných úřadech... Ano, to je to podhoubí, ze kterého vyrůstá a sílí ona „neznámá“ korupce, která prý na severu Čech není. Nic není snazšího, než ze všeho, co se komu v životě nepovedlo, vinit komunisty, židy, Vietnamce či Rómy. Jak je vidno, funguje to. V Liberci, Jablonci i v Turnově js stále dost „chudých“ lidí, kteří vědí koho vyhubit, aby se všichni měli dobře. Není jich až zase tak málo, abychom mor dvacátého století přecházeli mlčky. Je to špatně a přijdou i radikální kroky změny, pokud budou bohatí bohatnout a chudí chudnout čím dál tím víc.

Kapitalismus 21. století skončí revolucí či islamizací. Sociální solidarita přihlížející k potřebám starších lidí, je jedinou jistotou smíru mezi bohatými a chudými, když bába s dědkem na vesnici kvůli tomu musí volit komunisty, levici. Pokud nás takto budou chápat naše děti, stojíme žel každý na jiné straně barikády. Opravdu tohle chce česká, jablonecká, liberecká, českolipská pravice? Určitě ne.

Žádné komentáře: