neděle 23. května 2010

Velká voda, velká louže

A jak z louže ven? V našem regionu se voda zvedá minimálně. Potíž tu je se Smědou a Jizerou na dolním toku. Problémy v rozsahu záplav na Moravě tu nejsou tak hrozné, časté a devastující. Voda opadla a je po dešti. A co teď? Najít viníka, viníky. Kdo zavlekl do Alp mor? Není tu fyzických osob, které osočit ve středověku znamenalo chystat suché dřevo na vatru s živou čarodějnicí, s Židem, cikánem, duševně nemocným. Voda opadla a tak slyšíme, že vykoupit pozemky na stavbu čehokoli, co vodu zastaví, je v Čechách i na Moravě téměř nemožné. Vždy se najde jeden, dva, tři Češi či bodří Moravané, co chtějí víc, víc, víc, desetkrát víc. Proč by prodali lacino? Všichni si mastí kapsu, proč by oni měli být výjimkou? Neprodám. Nic nedám, ať se děcka třeba utopí.

Za všechno můžou komunisti, kteří nás takhle špatně vychovali. Neustoupí, non pasaran! Nikomu nic zadarmo nedarují. Hrabou všichni, proč by se měli lišit od těch, co kradou celá léta a prochází jim to a jsou váženými občany města, republiky, jsou to opět kandidující celebrity.

Neprodá bába pozemky u Ostravy na dálnici. Stojí si a bude stát na svém. To samé u Hradce, v Praze. Dost bylo dálnic, nač stavět protipovodňové hráze? Nevíte, jak generace před námi stavěly ty skvělé stavby? Asi se nikoho neptaly. Mosty, hrady, zámky, chrámy, akvadukty, elektrárny, přehrady. Stojí tu už věky, chlubíme se jimi a vodíme k nim turisty. Mnoho demokracie škodí a mnozí už z ní zhloupli. Faktem zůstává, že se nám každého brouka zachránit nepodaří. Nebo se za takovým kacířstvím opět schovávají lačné ruce sahající po penězích? I to je u nás v Čechách možné.

Leckteří z nás jsou nenasytní a jejich motivy nebudou jen čistě nekomerční. Bojují proti všemu. Profesionální, permanentní bojovníci nalézající rychlá, snadná, jednobarevná řešení každého problému. Všechna zla vám v jedné větě pojmenují a řešení mají radikální. Vystěhovat, zavřít, zabít. Kdo neskáče, není Čech. Pryč s Američany, Židy, bolševiky, černými i žlutými. Potřebujeme silného vůdce…

Jak to souvisí s povodněmi? Mohou za ně z padesáti procent rudí, z padesáti procent kapitalisti. Globální oteplování, sobectví našich občanů, kteří na svém pozemku stavbu poldrů nepovolí, pozemky neprodají. Desítky dalších a zástupných problémů. Proč stavět v záplavové oblasti? Ale to si postižení sotva připustí. Od čeho jsou pojišťovny, vojáci, stát, hasiči? Každý platí daně. Slyším to stále, ale jsou tu jiné priority. Proč stále dávat peníze tam, kde je stejně vezme voda? To se ptá stále víc a víc lidí. Mají pravdu. A řekněme to nahlas před volbami. Počkejme si.

Žádné komentáře: