úterý 23. listopadu 2010

Jak slepit hrnek rozbitý na dva kusy

Otevřel dveře, píchl do mě prstem a řekl: „Jsem tady“. Představovat se nemusel. Dvakrát odložena beseda s MUDr. Plzákem se bude konečně konat. Sál klubu mládeže Plamen v Liberci byl obsazen do posledního místa. Míra Macháček si stěhoval své fotografické nádobíčko, všichni kolem jsme byli nervózní.
Na kalendáři bylo datum 2. února roku 1982 a podvakráte zrušená beseda s odborníkem na manželství, spisovatelem, hercem, lékařem, scénáristou a srandistou Mirkem Plzákem mohla začít. Mistr si dal kafe, podepsal se mi do památníku, vzpomenul, kdejakých společných známých, přátel a příbuzných a - šup na „scénu“! Pokud si někdo, kdo tam byl, ještě vzpomene, tak takhle rozesmáté publikum liberecký svazácký klub dlouho neměl. Otázka za otázkou, bonton za bontonem, příklady z praxe, co se komu stalo a jak z toho vybruslil. Salvy smíchu. Přesto, že šlo o závažná témata, jakým jsou mezilidské vztahy a hlavně rozvody a rozbitá manželství, nikdo netruchlil. Určitě padlo i to známé „zatloukat, zatloukat, zatloukat…“
Mě to už manželství nezachránilo, ale i pan doktor Plzák poznal, co obnáší rozvod. Proti špatnému chování a jeho důsledkům není imunní nikdo. Přesto. Byli jsme mladí a měli jsme za to, že svět nám leží u nohou a život i po rozvodu jde dál. Ten podvečer byl ale především o Plzákovi, který konečně přijel a byl úžasný, vtipný a komunikativní. Až doma, po vystřízlivění z euforie setkání s osobností, jsme se mohli zamyslet nad malicherností nebo naopak nad nebetyčnou hloupostí, která vede k rozpadu vztahu dvou lidí, vychovávajících děti, které rozvodem rodičů přichází o jednoho z nich. I to bylo poselství, které tento moudrý člověk vnášel do besed nejen s mládeží.
Žel, často jsme z toho všeho chápali jen ten úžasný humor, kolorit slavných a mocných. Celý podvečer s MUDr. Plzákem byl zážitek, který všechny přítomné pobavil i poučil. I proto jeho smrt v posledních dnech tolik překvapila. Svět už se nikdy nedozví, zda MUDr. Plzák vymyslel něco nového. Lék na rozvody, recept, jak slepit hrnek rozbitý na dva kusy.

Žádné komentáře: