neděle 28. listopadu 2010

U Borový šišky aneb Když změna názvu nestačí

Záleží vždy na správném pojmenování, jako třeba Radniční sklípek. Těžko vymyslíte pro dobrou restauraci pod radnicí lepší jméno. A stalo se. Stačilo mít známé, prý až kdesi nahoře a konkurence skončila a nebylo více restaurace Radniční sklípek. Stačila malá lež, lež z úst, která stolovala jinde: „Pod Radničním sklípkem je voda, a proto zavíráme“. Ani Krušovice nezvládly tuhle karlovarskou losovačku a skončily. A tak či onak, zvítězila lež nad pravdou jako už mnohokrát.
Voda sice pod radnicí v Liberci byla a bude, jako pod všemi velkými stavbami v tomhle městě, ale vždy to snaha a profesionalita stavaře vyřešila. Jen ta naše radnice nechtěla ve svých útrobách hospodu, která by provoněla všechny její tajemné komnatky. A už je na světě další argument, proč hospodu radničtí páni zrušili. Šlo o konkurenci. Radniční šéf si prý oblíbil posedět u konkurence, venku, v podloubí, aby jej každý, kdo jde kolem, dobře viděl... Ne, to přece není možný, tohle vymyslel třídní nepřítel!
Abychom se dopátrali pravdy, dřív než zase porostou další fámy, dávám tímto podnět: očistěte toho nešťastného muže. Když padl, každý si do něj rád kopne… V tom bude něco, o čem my vůbec nevíme. Radniční sklípek se asi zavřel sám. V rámci boje proti konzumaci alkoholu došel k názoru, že by vlastně byl sám proti sobě, kdyby se mu dařilo.
Rozum zůstává stát. Celé tohle město někomu v cestě stálo a šel si za svým cílem. Sáhl si asi až na pomyslný strop… Místo dláždění se chodníky zalévají asfaltem. Žádná zámková dlažba, kostky, beton. Desky, dlažba, vše musí ven a všude to zalijeme asfaltem. To snad umí jen barbaři a liberečtí. Těžko říci, kdo je tak hloupý, aby chodníky uprostřed města (naproti Imperialu – Oldřichova a okolí) polil živicí a mnul si ruce, jak moc jsme ušetřili. To snad neumí ani v republice Rwanda – Burundi. A pak se zeptejte, kdo tohle dělá? Ignorant, nepřítel, osel na pokyn ze shora? Nechci být prorokem, ale tahle hnida neskončila. Město je pro ni příliš dobrým soustem, které ještě dlouho pocítí, co umí chapadla podivného tvora s přísavnými pažemi. Té nahoře přeji smrt hladem a žádné další akce na úkor města, které snad čekají změny…

Žádné komentáře: