sobota 13. listopadu 2010

Vánoční dárky z počátku století

Každý den přistane v mé poštovní schránce jako v přístavu náklad, kontejner reklamních plakátů. Co si budeme povídat. Jsou ohromné! Barevné, poutavé, lesklé, krásné, až oči přecházejí. Člověk by řekl, nemohou už být krásnější a plní bezezbytku to, co si předsevzaly. Nabízet, prodat, získat co nejvíc zákazníků. Přivést je do prodejny.
Na mém stole leží počátek 20. století. Ceník s nabídkou hodin, hodinek, přívěsků, prstýnků a věcí ze stříbra a zlata, až oči přecházejí – rok výroby – počátek století. Vídeň. A protože jsem svým způsobem závislák a ujíždím na všem, co je nebetyčně krásné, našel jsem… Ceník nebývalé krásy z přelomu století, kdy všechno, co se tehdy vyrobilo, mělo punc kvality a bylo z toho, co se tak i tváří. Kov byl kov, kůže byla kožená. Vše vyrobeno doma v Rakousku, žádná Čína.
Mám před sebou ilustrovaný vzorník, pastvu pro oči. Nickel-anker remontoir systém „ROSKOPF“, silber, gold. Prostě ani nelze popsat, co vám tu firma nabízí. Já to jednoduše nevnímám. Co kapesní hodinky, to jiný zázrak. Obrázek mezi ručičkami, motiv, jiný plášť, ručičky, ciferník, pro myslivce, průvodčí, nádražáky. Kolik chcete plášťů? Rococo, terasse, espagnol. Od 150 – 170 rakouských korun. Samozřejmě gravírovaný gold – 14 karat. Je libo hodinky s obrazem císaře? Nebo jeptišky na klíček? Silbere und goldene damen – remontoir – uhren. Ve zlatě za padesátku… Wecker-uhren – budíky – jedna báseň. V kovu, dřevě, na postavci, mezi sloupy, v bronzu, litině, některé táhne sob, jiné jsou jako kaplička, hrob nebo se psem. Miniatur – pederzug- pendel-uhren, na zeď? Budiž vám vyhověno! Ze dřeva mořeného 100 cm bis 105 cm. Nic není nemožné. Federzug-pendel-uhren. Pendlovky i bez slovníku.
Oči to neberou. Je to v černobílém. Ještě že tak, být to v barvě, tak umřu studem, že tyhle dnešní čínské napodobeniny jsou tak šedivé… Katalog vede hodiny i stojací a kukačky – kuku uhr. Majolika-kuchen-uhr, hodinky po profesích. Selber-panzer-ketten. Řetízky k hodinkám, stovky druhů, nevybral bych si, leda všechny. Neuvěřitelné! Sportovní, koňské… Řetízky dámské, gold doublé, ale i …? Kroužky na ruku, gravírované, stříbro, zlato, brože z pravých českých granátů, křížky na krk, náušnice, prstýnky. Velké, skutečné a opravdu české granáty, jehlice do kravat, manžetové knoflíky, přívěsky pro děti i pro dospělé, sakrální ozdoby. Oblíbené cigartašky – pudřenky (bože, ty motivy), kleštičky na cukr, pláště nůžek, kabelky z kovu, nože, rukojeti na hole, oční obroučky, cigaretové sáčky, sady kartáčků, náprstky, zrcadlové rámy, dózy, cukřenky, slánky a solničky, stříbrné mísy, mísy na ovoce, svícny… Vše umělecky provedené, hodné secesní krásy.
Vskutku, oči pálí ze všelikeré té krásy. Jestli jsou ty dnešní prospekty krásné, pak jak pojmenovat tohle? Doba věcí, co vydržely věčně, je pryč. Byly účelné, krásné a věčné. Jinak tu dobu těžko pojmenuji. Svět babiček a dědečků. Hodinek na klíček, aut a vláčků, které dnes sehnat je sen každého, co miluje ztracený svět, svět hodinek pracujících v systému „ROSKOPF“.

Žádné komentáře: