čtvrtek 13. srpna 2015

Hladím psa

Je to zvláštní. Je jako člověk. Na hony pozná lidí, kteří s ním nechtějí diskutovat, kteří jdou kolem plotu a nejraději by kousli. Ano, i tací mohou být lidé. Pozná, kdo jde kolem a nechce ublížit, jen si domů nese pivo, rohlíky a cibuli. Kolem chodí i ti, co si nesou v hlavě brouka, že jsou na světě důležití a psi jsou jenom na zabití. Zlost jim kouká z očí. Kdyby je nikdo neviděl, dělali by skutečně zlé věci. Závidí. Páníčkovi novou střechu na baráku, hodnou ženu, že si natřel plot, psovi novou boudu,….
Jsou i lidé, co našemu psovi závidí i dřevěné piliny v boudě. Páníčkovi, že se umí podepsat a čte noviny. Psovi, že je čistý, že se koupe, že mu nepáchne z ústní dutiny. Kéž by to mohl jeden říci o nich. Nejde to. Kdo jednou zalže, už jinak mluvit neumí.
Pes se dá hladit, od hodného si dá strčit ruku až ke stoličkám, podá pac, kosti, tenisáky. Je přesně takový, jak jej v útulku inzerovali. Lháře a podvodníka, lumpa, co krade a má dvě tváře pozná a je jen do času, než je za ně chytne a kousne. Těším se, až jej budou muset zachraňovat. Dám si pozor, abych se neuhnal a jistě budu dlouho vzpomínat na povel, který říká „pusť!“.
Každý, kdo se neumí představit, podat pac a popovídat si, toho já – pes – chytnu za kalhoty a budu tak dlouho škubat, až si dotyčný vzpomene na slušné vychování a připustí, že se tak chovají jen blbí kluci, co si hrát nechtějí, lámou stromky a ucpávají veřejné záchodky novinami a nesplachují. Nemáme rádi takové, co se chovají jako prasátka, nemají rádi nic než sebe a své názory. Těm všem náš psík ještě dává šanci, nekousne a pokud zazvoní, představí se a mohou obhájit své názory.
To pak vypijí spoustu kafe. Určitě někdo ustoupí, a pak jeden druhého vyprovodí a pejsek bude taky rád, že nemusí kousat do masa, do kosti. Hladím psa a je mi smutno, že se nemohu s někým přít. S někým, kdo má tvář. Kdo neplive kolem sebe jedovaté sliny, kdo by chtěl znát, kde je pravda a nechtěl mít jen pravdu pro sebe. S takovým, co tohle neumí, není proč se přít. Ten může rovnou topit v Osvětimi a mlátit lidi před radnicí obušky. Může být odkudkoli, ale pokud nemá čest se představit, pak ať mlčí a mlátí dál své bližní.

 Mám chuť zvracet, když si pomyslím, že mě zdraví anonym, pochlebuje mi. Lituji, že já nejsem zlý pes, který umí, co já neumím. Jednou přijde, a řekne dost bylo špíny, zameteme si před prahy a budeme zas jako obyčejný lidi. Nebudeme se schovávat za něco, co by chlap dělat neměl. Nejsme už kluci a dělat si hanbu v tomhle věku se nesluší. Ani pes by si kůrku od nás nevzal, pokud se slušní lidi dozví, kdože je ten, kdo nemá dost sil a zůstává anonymní.

Žádné komentáře: