sobota 22. srpna 2015

Oteplování – u nás doma

A je to tady. Praha je nejteplejší místo v ČR. Kde zůstala jižní Morava, Polabí…. ? Praha - budoucí vinice, zpět ke Karlu IV. k Buškovi z Velhartic. No, a co ostatní místa v Čechách? Myslím si, že teplota stoupá, vody ve studních ubývá, víc a víc kamenů na březích řek přibývá. Pohled na krajinu kolem nás se mění. Co pamatuji, před 60 lety, samotná voda problémem Liberce nebyla. Problémem bylo, že do ní stále tekly splašky, tovární odpadní vody a bůh ví, co ještě. Čističky byla hudba budoucnosti. I když první vlaštovka v Růžodole I už stála při cestě na úrovni Nisy.
Byla zima a zimy přes -25°C. Kamna v naší machnínské národní škole o 5 třídách sálala svými železnými pláty rozpálená do ruda. Řeka Nisa pod školou při krajích někdy až do poloviny šíře toku byla rok co rok zamrzlá. O to víc byla výzvou. Jedna z mých zlomenin byla odtamtud, když jsem tam pár metrů od mostu směrem k vesnici lovil tašku, které scházel přeci jen ten počáteční švih, a abych led, neled přeběhl řeku za taškou, jak koroptev. Žel ani můj pokus odstrčit ji na druhý břeh nedopadl jako ve filmu. 6 neděl jsem nosil sádru a vpředu vykukující palec levé nohy mi tehdy středně těžce omrzl. Nejvíc mě mrzelo, že za „Jánova“ se sáňkování obešlo beze mě.
Zato jaro přišlo pokaždé včas. Pozvolna, srovnatelné s předchozím nástupem nového ročního období oproti, současným změnám počasí. Dnes je léto od jara a zima od podzimu téměř neznatelná. Nějak se nám počasí radikalizuje. Příroda se mění a lidi už taky nejsou, co bejvali. Hlavně mladí, co žijí na úkor rodičů a prarodičů. Nemají zábran zavrhnout vše, o co šlo nám, dospělým. Práce, svoboda slova, vyznání, úcta k člověku – rovnost mezi lidmi. Jakoby vše, o co šlo člověku od velké francouzské revoluce vzalo za své. Současnost je jako to počasí… Horko, nebo zima bez možnosti si vybrat ubrání – přidání plynu.
Mladým v řadě případů jde o jedno. Nezestárnout a nezačít se chovat jako rodiče. Žít bez odpovědnosti, bez závazků, mít možnost ze všeho vycouvat, co jim dělá život bez starostí zachovat, mít vše za samozřejmost…

 Oteplování lze chápat i zjednodušeně, jako zrychlení pohybu směřujícímu k zániku, kdy se už ani příroda necítí vázána vůči lidem, plnit své poslání – být vzorem pro lidské chování. Radikalizace mladých se stala problémem společnosti, kdy odpor vůči životu rodičům lze chápat jako světový fenomén, který postihl už i Afriku, odkud odchází mladí, údajně za prací, do emigrace. 

Žádné komentáře: