úterý 6. listopadu 2018

Dušičky pokaždé jinak, tentokrát z roku 2018




Dnes se sluníčkem a v teplém počasí, že takové nepamatuji. Snad jen vítr a poletující listí připomíná, že je listopad. Píše se rok 2018 a my sedmdesátníci a výš jsme vděčni za každé nové ráno, že jsme tady mezi vámi, s bolestmi, co nikomu nepřejeme. Přesto jsme tu. Až nás nic bolet nebude, vzpomenete si na nás právě v tuto dobu o dušičkách.

Poslouchám staré dámy na hřbitovu. Ničím se jedna od druhé neliší. Vzpomínají živých a mrtvých, do budoucna nekoukají. To nechávají mladým. Ti si o tom myslí své a žijí dneškem, současností.

Vítr fouká, jako by chtěl odvát chmury. Stále nové a nové obchody, je to tu jako na výstavě květin. Kdo má, a mají skoro všichni, tak koupí a hrob ozdobí. Jsou tu i kamínky těch, kteří tu pochovali i poloviční Židy, velké až převeliké květinové mísy i malé, malinké, od dětí, kterým babička i děda opravdu schází.

Jsou i děti nevděčné, které sem nechodí. Není jich moc, ale vím je o nich a nejsem schopen jejich výmluvy překousnout. Vím, že to tak někdy chodí, ale hlava to nebere a jeden se i stydí, že on, vzdělaný a úspěšný, vypráví, že jsou to jen mrtví lidé, kteří už nic necítí.

Nemám rád, když v tuhle dobu prší a padával i sníh. Zlé je, když k tomu fouká a padají větve. Nemajetní tuší, že nebudou chycení a berou z hrobů věci, co jim nepatří. Tohle všechno mohou, když je špatné počasí a na okolí padá už kolem páté odpoledne tma, i když kolem svítí snad všechny svíčky světa.

Pamatuji, těsně po válce, když Němci opustili své domovy a hřbitovy. Jaká to byla tma na opuštěných německých hrobech! Češi, co přišli, tady neměli ještě své mrtvé a na dušičky jezdili domů, odkud přišli, kde měli své pohřbené. Němcům jsem to víceméně přál při vzpomínce na mrtvé z Osvětimi, kterým rovněž nemá, kdo dát květiny kamínky na opuštěné hřbitovy. Takový je koloběh života. My ho nevymysleli.

Dnes i ten malý hřbitůvek u ještě menší vesnice svítí do naší krajiny v době dušiček, jako by to bylo Václavské náměstí a je tu rušno, jako v pravé poledne Na Příkopech v Praze. Co s tím naděláme? Nic, a buďme rádi, že sem do klopýtáme a že naše je to lamentování, že cesta sem je rok od roku strastiplnější.

Dušičky, čas přemítání a díků za vše, co oni pro nás udělali. Že nám odpustili chyby, že nás připravili na to, co z nás udělali, byť si to ani neuvědomili. Jsme jejich klony, neúplné a nedokonalé, jejich děti.

Budiž nám tedy dopřáno ještě chvíli pobýt, než se připojíme a budeme čekat, zda tentokrát dorazí, zastaví se a byť jen symbolicky zamávají, slzičku utřou, něco řeknou. Třeba jen pohnou rty, oči přivřít, myšlenkou zabloudit, pohnout zápěstím…

O tom jsou tyhle každoroční dušičky, rituály, které se opakují. Jiné je jen doprovázející počasí. Nechť tedy ano, za rok na shledanou, naši drazí nejdražší…

Žádné komentáře: