pátek 16. listopadu 2018

Stalo se před 80 lety, přetrvává dodnes




Byli to naši sousedé, Němci, Češi, Poláci, Ukrajinci. Jen se dívali, ne všichni přiložili ruku k dílu k rozbíjení výloh, k rabování, k celkové atmosféře nenávisti - bijte Židy! Žel, slyšeli na pobídku: Vemte si, na co dosáhnete…Prapodivná podívaná, divná doba, divné chování.

Křišťálová noc před 80 lety nebyla jen nocí hořících židovských kostelů, ale předzvěstí, jak se zachová soused k sousedovi dnes, zítra, po válce. Kdo přežil Osvětim a vrátil se, nebyl sousedy milován. Už dávno, co Židy odvlekli, si sousedé rozebrali vše, co bylo židovské a nyní by to měli vrátit? Jak hloupé a absurdní! Proč se vraceli?

Synagogy hoří a sousedé, Němci, Češi, Poláci se už těší, co všechno tu po nich zůstane, jak si kdo polepší. Lékařské praxe, obchody, továrny, místa v divadlech, v novinách. Odejdou konkurenční hudební interpreti, skončí židovské učitelky, zdravotní sestry, úředníci. Zůstanou jen árijští právníci, dělníci, spisovatelé. Ano, to všechno byla Křišťálová noc. Následující dny ukázaly židovským sousedům, co je čeká, co se stane a co vás, Židé, nemine.

Waltrovi bylo právě 10 let, když ho vyvedli ze třídy ve škole U soudu v Liberci a řekli: „To byl tvůj poslední den ve škole! Židi do školy už nesmějí!“ Celá třída tleskala a učitel se dmul pýchou, jak s tím malým zatočil. Nevím, na které válečné frontě učitel vypustil svou černou duši. Doufám jen, že křičel strachem a bolestí. Naproti tomu strýc Walter stále zázrakem žije. Bylo tomu právě 90 let. Přežil holocaust a patří mezi ty šťastlivce, co se vrátili, aby se stali svědomím svých sousedů, všech, co si přáli zbavit se konkurence, co nenávidí Židy, kteří se s nimi nechtěli dělit o pracovní příležitosti, vracet ukradený nábytek, kuchyňské hrnce, peřiny.

Byli to naši sousedé až do doby, kdy uvěřili, že stačí vzít do ruky sirky, kámen, klacek a jít na Židy v Rusku, v Německu, v Polsku, v Československu, a to vše i po druhé světové válce. Je to k nevíře, ale je tomu tak. I to byli naši sousedé z jedné ulice, z jednoho podlaží. Rozebrali vše, co Židé nedobrovolně opustili. Sousedé se odvraceli, když měli potkat Žida na ulici. Někteří si o nich vyprávěli hrubé, urážející anekdoty.

Je Křišťálová noc. Sousedé stojí v ulicích, a když zrovna netleskají, neskrývají radost z podívané. To, co vidí, je pro ně zábava i předzvěst, co vše zůstane sousedům za nehty. Nedovedu si ani domyslet a nechci ani vědět, jak bylo sousedům, dozvědět se, že Žid z jejich ulice přežil, že musí vracet majetek, na který si už zvykli, kterým patří jim. Žid ať táhne, nemá tu být.

Ach, sousedé, je mi z vás smutno, řekl bych. Jednou, až si smrt přijde pro vás a vaše rodiny, bude to zlé, mnohem horší, než jste čekali. I o tom byla Křišťálová noc před 80 lety. Nezapomněli jsme. Ti, co se nevrátili, my všichni jednou budeme čelit fatálnímu nebezpečí. Chtěl bych mu čelit s vámi, žel nevím, zda Křišťálová noc byla tím správným společným vykročením na cestě za štěstím a odpuštěním.

Žádné komentáře: