středa 28. listopadu 2018

Oslavujeme vítězství




Je tomu právě kulatých 1286 let, co mezi městy Poitiers a Turs, asi 250 km jihozápadně od Paříže zastavil Karel Martel - Kladivo muslimskou armádu a tím přispěl k tomu, že v dnešních evropských školách není hlavním jazykem arabština a náboženstvím korán. Jen na málo bitev se vzpomíná tisíce let poté, co jsou dobojovány, ale tahle bitva je výjimkou.

Karel Martel zastavil muslimy, kteří by jinak vítězně kráčeli Evropou. Možná, že k úplnému vítězství přispělo i to, že nechal čepele mečů a hroty šípů namočit do prasečí krve, neboť věděl, že ji muslimové považují za nečistou. Hlavní příčinou jejich porážky ale byl dozajista strach, aby útočící vojska nepobrala v táboře kořist z dosavadních loupeží, které byly prvořadým cílem arabských útoků. Až druhým bylo poselství Alláha.

Jak se zdá, mnoho se od těch dávných dob nezměnilo. Zálusk na cizí majetek, krutost a nečestnost byly tím hlavním, co muslimové přinášely do vsí a měst Evropy žel tehdy mnohdy i dnes. „Jsme tu abychom šířili poselství Alláha. Buďto zvítězíte, nebo zemřete, jako mučedníci.“ Na důkaz vážnosti tehdejších svých slov arabský vojevůdce nechá spálit všechny lodě. Armáda půlměsíce několik let plundruje, loupí a vraždí na Pyrenejském poloostrově. Zastaví ji až francouzský majordomus Karel Martel – Kladivo.

Na památku tohoto významného vítězství, které se symbolicky odehrálo přesně sto let od smrti proroka Mohameda, se franckému majordomovi začne přezdívat Martell neboli Kladivo. Čest a sláva hrdinům, kteří dokázali už tehdy zastavit zlo a nenávist, které sebou přinášela muslimská invaze do Evropy. Jak jí zabránit hledejme i my v odvaze bojovat se zlem a bezprávím, které dnes, jako tehdy ohrožují náš život, hodnoty a tradice, které nám nikdo nesmí odepřít. Evropa je zemí, kde pozitivní hodnoty převažují nad těmi, které nám jsou cizí, a které jsou tehdy, tak jako dnes, neslučitelné s myšlením, které zamrzlo kdesi, kde bylo víc jak před tisíci lety.


Žádné komentáře: