čtvrtek 29. listopadu 2018

Všem babičkám o umění žít




Ještě mé mamince dělal kuchyni truhlář. Řemeslná výroba ložnic, kuchyní i svátečních pokojů byla základem vybavení každé slušné domácnosti, a pokud půjdeme zpátky časem, tak byla vždy to nejlepší, co v domě bylo.

Co jsem miloval, byly staré truhly, malované skříně s neskutečně krásnou kompozicí, s kováním a madly, s intarzií, kterou mám stále před očima. V našem kraji běžně textilní stavy zabíraly velký kus obytné místnosti. V ní také byly kolovrátky, kachlová kamna, malované talíře a svaté obrázky na zdi. Často lovecké trofeje, v dřevěné klícce ptáček ze zahrady. V sednici stál i robustní stůl, židle, co se neviklají, podlaha ze silných fošen, lavice u zdi. Od stropu v plátěných sáčcích visely bylinky, křížaly, vonné listí. Na provazech se sušilo prádlo, utěrky, ručníky. Stávala tu i malovaná kolébka, od stropu zavěšené cosi, v čem se houpala nemluvňátka.

Jen světla v podvečer nebylo moc. Svíce, později petrolejky, v oknech květináče, kytky, na stole ubrus, ošatka s chlebem. U kamen a často kolem nich stály lavice, různé dřevěné džbery s vodou, která se na kachlíkových kamnech stále donekonečna ohřívala.

Hodiny visely na čestném místě, měly závaží a ciferník celý pomalovaný, vše ze dřeva. Až později byl dřevěný strojek nahrazen železným. Okna našich prababiček byla vždy čistá, zakrytá záclonami. Nádobí umyté, často dráteníkem umělecky drátem obkroužené, pospravené.

Většinou na stěnách, na obzvláště čestném místě visely housle, ale i puška. Krucifix stál na poličce, hned vedle sošky Panenky Marie, svatý Josef, obrázek Jezulátka…

Dřevo, dřevo všude kolem vás. Vůně byla umocněna sušenými bylinkami. Ta vás vedla k domnění, že jste v lékárně. Tak nějak to bylo u babičky, která to vše kolem obhospodařuje a miluje vás. Dědeček žel už byl na hřbitově. To hafo svatých kolem vás na zdi, obrázků, ze kterých vám jde hlava kolem! A když babička uvaří a na stůl servíruje kyselo, bramborák, kyselé mléko, domácí chleba, nakládané okurky, meltu do hrníčku, med jako dortík, lívance s ovocem sbíraným na zahradě…

Asi by to bylo krásné tehdy žít. Žel i odtud lidé odcházeli do válek, do špitálu, do těžké práce v lese, do textilek špinavých začouzených měst, skláren na úpatí ho, na úpravu zanedbaných měst cest. A někdy se přihodilo, že přišel úraz a ve válce kulka, která zabila. Bylo těžké žít bez hospodáře. Babička sama vychovala šest dětí, ruce jí ztvrdly, srdce okoralo. Přesto mě milovala. Vzpomínám na ni, na sednici plnou, dnes bychom řekli, starožitností. Babičko, měj se tam kdesi na obláčku dobře! Vzpomínám a v něčem ti i závidím.

Žádné komentáře: