sobota 9. října 2010

Před volbami

To se psal rok 1958 a já si přivydělával prázdninovým prodejem nanuků na libereckém výstavišti. Lberecké výstavní trhy, ta neskutečná výzva předchozích generací, našla v bývalém Československu odpovídající odezvu.
LVT se staly symbolem, značkou, důkazem, že to jde. Předpokladem byl vždy dobrý organizační tým. V čele LVT stáli ti nejschopnější manažeři s praxí ve službách, pohostinství, z prodejní sítě. Komunisté i bezpartijní. Jejich vize byly vždy o krok dál než možnosti. Tak či onak, LVT mnohonásobně převýšily akce pořádané v Liberci za posledních uplynulých 20 let. A to je co říct. Vztek, smutek a bezmocnost. To je stav mysli, těla i ducha každého Liberečáka, když chce porovnat světové lyžování 2009 s tím, čeho dosáhli jeho předchůdci.
Po skončení LVT jsem nikdy neměl pocit studu a zklamání. Tragikomedie lyžařského ježdění v roce 2010 v Liberci pokračuje a pokračovat bude. Lži, podvodná prohlášení o účasti, zpronevěry, krádeže, arogance spolupořadatelů, přehlížení a zesměšňování nás, kteří jsme na nešvary dopředu poukazovali, neskutečné hrabání peněz pod sebe a domů, zničilo pověst jinak slušných lidí, bývalých kamarádů a přátel. Málokdo dokázalodmítnout peníze. Bral každý. Oblečení, hotové peníze, pozvání na rauty, zvýhodněné objednávky, denní zviditelnění na obrazovce, cestování, výlety, lobování... Pamatujeme si to. Radniční vyvolení, přisluhovači
a podržtaškové – cestování zdarma za oceán...
Vem čert nenažrance. Horší je, že zničili LVT. Zbytek republiky si tak hloupě nepočínal. Země živitelka, Zahrada Čech, téměř vše podobné se dochovalo a prosperuje. Jen Liberec chtěl megaškolské centrum v prostorách LVT a dnes nemáme nic. Ani LVT, ani školské centrum, jen dluhy, dluhy, dluhy... Liberec opravdu potřebuje změny. Není v silách současného primátora něco na své práci měnit. Ani nechce. Je spokojen se svou dosavadní prací. Líbí se mu nové Tesco. Jako by nikdy nebyl ve světě a neviděl, jak by Liberec mohl být krásný.
Není to jen o penězích a o obchodě. Možná měl nejdří začít prodávat nanuky na LVT a byl by opatrnější při nakládání s městskými financemi. Mně občas nanuky roztály v ruce, jemu městské peníze protekly rukama Liberci nezbylo nic.

Žádné komentáře: