středa 27. října 2010

Zlaté padáky

Jak nazvat konečnou zprávu o ohodnocení architektury za posledních 20 let ve městě pod Ještědem z pohledu odborníků? Až na pár staveb katastrofa. To nejošklivější: palác Syner a nové Tesco. To je výsledek propojení ODS – Syner – Magistrát města za posledních 20 let. Dosud nikdo tu neměl mandát říct to nahlas. Až na pár jedinců, těch, co nyní vyhráli volby. Konečně se k nim přidal i oficiální hlas architektů.
Město ztratilo za posledních 20 let svou architektonickou jedinečnost. Prodalo střed města, dalo vydělat podnikatelům. Co ještě v tomhle městě může zničit jejich chamtivost? Nyní je na řadě přestavba dolního náměstí. Také ji zničí a zalijí betonem? Bývalý primátor se holedbal, že ustál všechny pokusy o diskreditaci své osoby. Nebyla tiskovina, aby se z ní na vás neusmíval. Nyní musí čelit kritice a podat vysvětlení. Proč došlo k nevýhodnému prodeji a stavbám bez možnosti dát lidem, co tu žijí, možnost si vybrat. Stalo se, že město má dnes pověst hambince a království korupce. I vám se zdá, že lidé do mrtvoly kopou?
Město má dluhy. Ty, co odcházejí, čeká bohaté odstupné – zlaté padáky. To se vám zdá normální? Po těch, co odcházejí, by měli pojmenovat liberecké ulice: U chudobince nebo Na bídě. Mrákoty mě dosud obestírají, když si vzpomenu na to, co jsem četl v soukromých novinách Pravý zastupitel. Bože, co všechno snese papír!

Žádné komentáře: