středa 13. srpna 2014

Koupaliště


Někdy se dá koupat i na Baltu. Je možné tam potkat hrdinu seriálů, ledního medvěda Knuta? Kdo ví. Koupání doma v Liberci, v Jablonci či v České Lípě je bez rizika. Velcí predátoři jsou spíš za humny a vaši pohodu z teplé vody mohou zhatit pouze paraziti mrňaví nebo úředníci magistrátu.
Svůj půvab mají koupaliště lesní, nahá či polonahá a ta, kam dojet autem – námaha žádná. Lesní koupaliště zastoupená tím libereckým jsou zčásti začarovaná, jako předvolební boj. Jsou nastartována, žel je tolik jiných příběhů, že lesní je až na konci. Uvidíme, říkal slepý a za břicho se smíchem popadal. Budeme se koupat a venku za okny mráz zalézal za nehty.
Víte, já jsem z Machnína. Tam byl také jeden skvost mezi koupališti, asi jako mezi libereckými hotely Imperial. Rovnou pod vodárnou. Nebylo v okolí čistší vody, než co do koupaliště vtékala rovnou z artézského vrtu pod vodárnou. A vidíte. Kde je dnes krásné machnínské koupaliště? Spíš v obci najdeme onu záhadnou Halířovu tvrz, otevřený obchod s potravinami, než čím se obec dříve chlubila – koupaliště uprostřed polí a luk.
Lidé si už zvykli, že je kolem nás čím dál míň hezkých věcí, co byly malé, intimní a vyhovující těm, co vyvinuli trochu té nebývalé námahy k jejich získání. Dnes je nahradila megacentra všeho vedle sebe, servis všeho pod jednou střechou. Mladí to asi vítají, protože to „šetří čas“, ale hlavně už nic jiného neznají.
Hrůza jde ale z toho, že se jim to vcelku líbí. Vůbec nevědí, co to je jít po městě, zajít sem, tam, popovídat si s lidmi před i za pultem. Nakupovat lidsky, ne strojově, mechanicky. Najít si své koupaliště, svou individuální cestu za „teplou vodou“. Cestovat s tisícihlavým davem a na pokyn jednotně cválat do vody, za nákupy, za zábavou, za vším... Dá se tomu přizpůsobit snadno Davové šílenství je hrozné: Kdo neskáče není... Jeden by se z toho opupínkoval. Vždyť to není normální! Co nedokázal minulý režim, zmákli kapitalisté za dvacet let. Udělali z nás masové požírače a davové účastníky všeho šestkrát, s tombolou, dva v ceně jednoho.

 Koupaliště, brouzdaliště? Zapomeňte! Jsou důležitější věci. V Liberci odpoledne kolabuje doprava. Lidé čekají na změnu, na sponzora – na zázrak. Jsou věci, které bezzubá koalice nevyřeší, byť se snaží. Vyhrát nad vším musí jedna strana, jedno hnutí, které splní to, co si dá do programu. Pak nateče teplá voda i do lesního koupaliště i do přehrady. Tak nashle na koupališti!

Žádné komentáře: