neděle 3. srpna 2014

Usměvavý prapodivný svět roku 2014

Právě jsem se dočetl na internetu, že se ti dva dohodli. Nejvyšší z Ruska, nejvyšší (žena) z Německa. Ještě donedávna naši největší nepřátelé – Němci a Rusové. Ještě nedávno, v jiném časovém odstupu, největší přátelé. Po okupaci vždy následovala doba kompenzací, pragmatismu a vzájemného využívání. Téměř všichni profitovali, až jim to přerušila „revoluce“ studentů, herců, politických vězňů, kteří rozhodovali o sféře zájmů osvobozených států.
Rusové a Němci. Bez nich to v Evropě nikdy nepůjde kupředu. Dnes mají v čele inteligentní mozky, které jsou zodpovědné vůči vlastní zemi i mírovému procesu v Evropě. Dohodli se a to znamená vítězství i pro Českou republiku. Ukrajina zůstává tam, kam geograficky patří. Rusko nezklamala a Němci pochopili svou roli velmi správně. Zajistili – garantuji mír. Kde je Evropská unie a její význam nevím a raději bych se a neměl ptát….
Pokud dohoda vejde v platnost, pak přestaneme jednostranně podporovat režim na Ukrajině, Rusko bude přátelštější k Ukrajině. Nejde o žádný Mnichov, o žádné vyhnání Čechů ze Sudet, ani o norimberské zákony, ale o uspořádání Evropy v současné době, kdy hrozba balkanizace ohrožuje snad každou zemi s národnostními menšinami. Kéž by se našlo takové řešení na blízkém východě, s Palestinci. Pokud se najde garant míru, jako se nyní našel pro Ukrajinu, pak se i tam lidé dohodnou. Rozhodně to nemůže být OSN, ovládané islámskými státy, ani EU, ekonomicky závislá na zdroji svých příjmů od arabských států.
Úžasný vklad do míru na Ukrajině, který přichází z Německa a Ruska je vyvážený a je přijatelný pro všechny oblasti v Evropě. Západní Evropa a USA si snad brzo konečně uvědomí rozdělení světa. Svět bez hranic má své hranice, a sféra zájmu velmocí tu byla, je a bude. Snad proto se skoro 70 let ve střední Evropě neválčilo. Jestli tomu tak bude i v příštích 70 letech záleží na tom, zda svět ovlivní takoví vůdci jako pan Putin, a paní Merkelová. Zda bude odstavena od vlivu v Palestině teroristická organizace Hamas, zda povedou lid Izraele do jednání o míru lidé jako pan Netanjahu. To by mohla být záruka míru i na Středním Východě.

 První krok k míru na Ukrajině je učiněn. K překvapení zúčastněných i pozorovatelů, přišel z Ruska a Německa. Neodmítejme ho. Je to pravděpodobně nejlepší řešením, asi jako garantování demilitarizace států a mírové dohody mezi zeměmi na Středním Východě garantované spojenci… Toť vše ze dne 1.8.2014. 

Žádné komentáře: