neděle 31. srpna 2014

Všem chutná pivo

U nás na vesnici se chodilo pro pivo do Zeleného stromu. Ulicí ke kostelu jsem se džbánkem nechodil jenom já. Měl jsem tátu v kriminálu, ale zas tak hrozné to z mého pohledu nebylo, mělo to své výhody. Psala se raná padesátá léta 20. století a kdo neseděl, jako by společensky nebyl. Tak nějak to říkala i moje máma, když rokovala se sousedkou a vařila kafe, prý pro stejně postižený ženský u nás v obci…
S tím pivem od Zeleného stromu byla jednou pěkná mela. Kluci Lankovi, Pavel a Vašek, taky ještě školou nedotčeni, šli do hospody se džbánkem a cestou zpátky si, stejně jako ostatní, lokli. Jednou, dvakrát, šestkrát a piva byla ve džbánku polovina. Starší to vyřešil tak, že pivo do původního objemu doplnil čůráním. V mladším se ale hnulo svědomí a řekl, že to doma řekne.
Domů došli nachmelení, potlučení a v rozervaných košilích. Starej Lank pojal podezření, že není vše jak má být. Když zjistil, že džbánek je plný, byl si jist. Chlapcům stáhl kalhoty a seřezal je preventivně, aniž by věděl, co za nektar chlapci ve džbánku přinesli. Když pak mladší dal do udávání staršího, dostali oba dva ještě jednou, ale to už jsme stáli my i všichni sousedé v oknech a podle věku fandili rozličným stranám.
Lank na chvíli polevil, a tak se stará Kalenská a Makovičková vypravily přes ulici s diplomatickou misí, aby kluky nechal, že čůrat do piva je nemravné, ale v jistém okamžiku, když chlapa popadne žízeň a chuť na pivo je vše odpuštěno.
Škorpioni a lidi přežijí vše, a proto by správní chlapi měli jít aspoň na rok na vojnu. Já na ní byl dva roky a ani tehdy jsem se pivu nevyhnul. Pro pivo se chodilo i s futrálem na žárovku, s tou bílou mléčnou lustrovou koulí. Mé šílené poznání, co pivo umí, bylo dáno tím, že spojeno s tekutým mýdlem pění.
Důstojnická jídelna byla plná skvělého, vybraného jídla a piva. To jsme vozívali z místního pivovaru a pro nás, obyčejné vojcly bylo pivo do přivezených nádob grátis. Jedna z těch nádob, velká bandaska z mlékáren, žel na dně se zbytkem tekutého mýdla, doplněna zdravým čerstvým pivem, nám po transportu explodovala a asi hodinu plnila místnosti podle pohádky hrnečku vař. Pěnivý mok naplnil tři patra jedné budovy dolních kasáren, jejich nádvoří a pronikl až do prostor výstavních pavilonů LVT. Dál nevím. Byl jsem spolu s ostatními zavřen do vojenského vězení v Liberci. Preventivně. To abychom si něco ze zoufalství neudělali.
Nejlepší pivo bylo v Liberci v ,,Parlamentu“ v pivnici „Radničního sklípku“ liberecké radnice. Tam naposledy chtěl obnovit zašlou slávu libereckých hospod Krušovický pivovar. Vyžádali si ode historické pohlednice k výrobě replik, ale nakonec z otevření radničního sklípku sešlo. Z jakých důvodů jsem se nikdy nedozvěděl.
V současné době finišuje s otevřením (září r. 2014) dravec v pivovarnictví a nejoblíbenější vařič piva v severočeském regionu, pivovar ve Svijanech. Jeho pivo ověnčené samými nej- tituly je zárukou, že proslavená liberecká hospoda v suterénu liberecké radnice bude čepovat to nejlepší, co je v Čechách na trhu a tak, jako dříve, to bude v ,,Parlamentu“ hučet. Opět sem budou chodit studenti university stejně, jako doktoři z liberecké nemocnice, dělníci z těch nových továren a úředníci magistrátu na oběd.
 Suterén radnice patří dobrému pivu, obědy nám všem. Že galerie a výstavní síně patří do jiných prostor, na to už přišel magistrát města Liberce taky. Ale, že to trvalo, co? Už, aby to bylo, chytil jsem slinu…

Žádné komentáře: