pondělí 31. srpna 2009

1.září 2009

V letošním roce uplyne 70 let od doby, kdy z Wilsonova nádraží v Praze odjely z Protektorátu Čechy a Morava vlaky se židovskými děti pryč od jisté smrti. Jejich odjezd organizoval třicetiletý britský úředník Nicholas Winton. Vlaky s dětmi odjížděly z obsazené Prahy, projely nacistiským Německem do holandského přístavu a odtud trajektem do Anglie, kde vystoupily z vlaku v Londýně na nádraží Liverpool Station.
Sedmdesátileté výročí této události a sté (!) narozeniny Nicholase Wintona vyústí v příštích dnech v mezinárodní vzpomínkový akt, který významem přesahuje naše území. Společnost Winton Train společně s Českými drahami zorganizují repliku tehdejší jízdy dětí vlakem z Prahy do Londýna. 31. srpna 2009, den před odjezdem vlaku bude Praha svědkem velkého shromáždění „Wintonových dětí“, jejich potomků, studentů. umělců a osobností našeho veřejného života. Následující den, 1. září 2009 odjede slavnostní vlak sestavený z devíti historických vagónů. Bude tažen parní lokomotivou z roku 1937. V Německu a v Anglii budou rovněž nasazeny dobové lokomotivy. Pasažery budou tehdejší děti, dnes dospělí, jejich děti, novináři, organizátoři a kulturní pracovníci. Během jízdy se budou konat společenská setkání a kulturní akce. Čtvrtý den cesty bude vlak slavnostně přivítán na liverpoolském nádraží v Londýně. Zde se účastníci akce setkají se sirem Wintonem, který děti zachránil.
Přáním všech organizátorů projektu je, aby další vlaky „Winton train“ s mladými lidmi zamířily do všech evropských měst a aby lidé, inspirováni touto akcí. aktivně vystupovali proti neonacismu a pomohli formovat svět bez rasové nesnášenlivosti. Ve světě různých národů a etnik bez hrozeb války a návratu fašistických či totalitních režimů.

Žádné komentáře: