pondělí 3. srpna 2009

Inspirativní obecní kroniky

Stále se zamýšlíme, jak a na co přilákat zrovna k nám turisty, potažmo, jak zvednout tržby a získat větší obnos na obecních daních. Jak zatraktivnit naše služby, hospody, penziony, sportovní utkání, kulturní a polečenské akce. Dát program dopspívající mládeži. Co komu nabídnout. Víte, nemusíme zrovna objevovat Ameriku. Leccos udělaly už generace před námi a je jenom na nás, otevřít Obecní kroniku a hledat a najít v ní něco, co by i dnes stálo za pokus.
Dříve každá lepší příměstská hospoda měla své hospodářství, svou malou zoologickou zahradu. Obec měla pod palcem řemeslníky, kteří by měli mít i dnes ochotu ukázat, jak se co dělá. V obci došlo za léta předchozí třeba i k činům hrdinským. Oživme je třeba vhodným suvenýrem, divadlem, cédéčkem, pohlednicí, tabulkou na zdi, poutačem, jděme i dál, kam fantazie dovolí.
Z kronik je možno čerpat a zaleží jen na vaší vlastní fabulaci oněch zajímavých událostí. Nenechte se předběhnout sousedy. Turisté ocení vaši invenci! Že to jde vidíme v Chrastavě, v Nové Vsi u Chrastavy, v Kryštofově Údolí, v Bílém Kostele.
Udělejme v každé obci muzeum, výstavní síň, vzpomeňme těch významných, co tu žijí, co k nám do obce jezdili a co tu žili. Je spousta i dalších možností a jednou z nich je i ta, že do téhle činosti se zapojí i vaši místní nudící se mladí spoluobčané. Zkuste to! Inspiraci hledejme u obecních kronik.

Žádné komentáře: