pondělí 3. srpna 2009

Karolina Světlá

V příštím roce oslavíme narozeniny Karolíny Světlé, spisovatelky tak blízké libereckému kraji. 180 let nás bude dělit od jejího narození. Narodila se 24.2.1830, jak se tradovalo, za velké pražské povodně. Její dílo, rovněž jako povodeň, dosáhlo dosud nevídaných nákladů i do velmi vzálených zemí. Náklad vybraných spisů této autorky dosáhl například v roce 1973 v tehdejším Leningradu 150.000 kusů a byl čtenáři rozebrán.
Světlá svým dílem mluví jazykem blízkým našim generacím. Popisuje stav společnosti ne nepodobný té dnešní a ještě zasazený do oblastí, které důvěrně známe. Obrací nás ke kořenům a její víc jak třicetiletý pobyt v našich končinách ji opravňuje být i jednou z nás. Dovedla se na čtyři roky vzdát své literární činnosti a věnovat se organizační práci v Ženském výrobním spolku. Za svého pobytu pod Ještědem vybojovala, přes nepřízeň úředníků, čtyři nové české školy. Hájila zájmy žen a jejich větší zapojení do společnosti. Stala se i protektorkou Spolku služek. Angažovala se politicky a neváhala bojovat i proti takovým veličinám jako byli v její době Rieger a Grégr.
Po smrti K. H. Borovského se postarala hmotně – sbírkou o jeho třináctiletou dceru Zdeňku. Nevzdala se literární tvorby v době fyzických útrap, téměř slepá, upoutaná na lůžko a ničená nervovou chorobou.Takovou ženu budeme oslavovat, její knihy číst a hledat v nich sílu k boji za vytčené cíle. Její život a práce je jedno velké poučení a inspirace. Dokázala to, co si předsevzala a stala se i příkladem, jak bojovat a přitom neztrácet chuť žít.

Žádné komentáře: