neděle 16. srpna 2009

Kaplička za radnicí

Známe se už hodně dlouho. Tehdy mi bylo jedenáct a každý den, kromě sobot a nedělí, jsem se u ní zastavil. Zprvu je abych si prodloužil cestu do školy na Husovku, později z letité náruživosti a pak i ze staré známosti. Z krátkého flirtu se stalo víc než ohlédnutí, stal se z něho rituál, součást denního koloběhu. Snídaně, autobusem na Sokolák, radnice, půlobrat a už před ní stojím, tváří v tvář radniční meteorologické stanici.
Známe se komunikujeme spolu přes padesát let a nejen o počasí. Byla pro mne vždy něco víc. Roztomilá, trochu větší než malá, novorenesanční stavbička nepatřičně umístěná za záda velké krásné mámy, radniční velkostavby. A přesto to nedopadlo tak špatně, stala se její součástí.
Známe ji všichni. Ač je z ní stará dáma, je stále vlídná i přitažlivá. Stojí na svém místě už od roku 1899 a právě letos slaví kulatiny. Její, mohu-li to o dámě sdělit, 110 let. Je nejstarší v Liberci a stále v práci, ve službách veřejnosti. Autorem jejího ega byl meteorolog Vilém Lumprecht z Göttingenu, což je daleko v Německu. Stavbička je to utěšená, radost pohledět stále a stále vyhledávaná domácími i zahraničními turisty dnes, jako před 110 lety. Bonbónek, pralinka, sladká marcipánová růžička na stole kolem stojící pseudorenesanční liberecké městské architektury.
Její krása potěší oko a ještě prozradí, jaké bude počasí. A to je v tomhle městě něco jako sázka do lotýnky. Stavbička je to multifunkční, tak trochu jako z jiného světa, z pohádky, na kuří nožce. Vydržela stát přes dvě světové války, přečkala všechny -ismy i výměnu obyvatel, tak trochu jiné zájmy obyvatelstva v padesátých letech a jednu dobu i svá rozbitá okénka. Pak přišla průmyslovka a městská rada s plnou kasou a budku opravili.
Je tu návrat ke kořeni stavby. Z budky je opět atraktivní stavba, na které nejsou vidět roky. Kolik lidí kolem jdoucích kolem hodí po ní očkem. Stojí tu. Tvoří jádro s historickým centrem, je součástí architektonického prstenu středu města. Nechtěl jsem vlastně říct o mnoho víc. Meteorologická stanice v Liberci za radnicí je malý skvost a to je určitě dobrá zpráva. Všechno na světě má mít svůj řád a tahle kaplička na počasí ho má. Díky vám, kteří se o ni staráte, i díky vám vypadá tak dobře. Tak jen aby u toho zůstalo. Ale co propána udělat s tím libereckým počasím???

Žádné komentáře: