pondělí 3. srpna 2009

Chudoba cti netratí

Ale tratí, má drahá maminko. Chudý, nemocný a starý. Znáte horší kombinaci? Mnohem lepší je bohatý, zdravý a mladý. Málokomu se zadaří. I když byli i tací. Dr. Macek, co zprivatizoval knižní velkoobchod. Každý, každičký prý mohl co on. Podmínkou bylo, aby byl plnoletý... Ještě lepší bylo, pokud někdo dědil. Krásný to měl pan Baťa v Liberci. Opravdu to bylo moc fajnový. Nebo si lze na vše vydělat prací jako liberečák Kellner. Ten si aspoň vzpomněl na to, co ho ve škole učili a v bývalém SSSR kupuje banky.
To na úřadech, tam je hej! Úředníků čím dál míň. Méně byrokracie jsme chtěli všichni. Úředníka pro radost, pro pobavení...A jak to dopadlo? Máme mezi sebou multimilionáře a my se na ně díváme jako na nositele viru prasečí chřipky. Kde se stala ona systémová chyba? Čech nechce chodit do kostela – a jak by byl manipulovatelný! Viz naši sousedi Poláci – a my pořád nic. Zbohatnout, zbohatnout! Z nás nebudou socky! Škoda, že Češi zavrhli nejen Pána Boha, ale i ty pěkné prvomájové průvody.
Ono to bude těžké. První republika trvala taky jenom dvacet let jako to dnešní souznění po roce 1989. A jsme tam, kde jsme nechtěli být. Ti, co zvonili klíči mají problém, ale jejich děti ne. Ty nepřipustí nikdy reinkarnaci být chudými. Je v tom trochu paradox. Mladí, zdraví čekatelé bohatství ještě nehnuli nalakovanými nehtíky a tady asi bude ten zakopaný mopslík. Jak zbohatnout a nesetřít makeup. Chytrá mladá děvčata se už chytře naučila nakládat se svými bujarými těly. A movití páni, ti to dovedou ocenit, zrovna tak, jako mladí kluci.
A co pomůže nám, starším? Doporučuji chodit na borůvky, sbírat šrot, sušit byliny, chodit na klestí. Zakoupit ebonit a dobíjet mobil vlastnoručně vyrobenou elektřinou. Pak ještě lze doporučit schody. Nejlépe ty v sídle kraje nebo ty v Liberci před radnicí. Občas se tam mihne stín funkcináře, který tu něco řekne, tu utrousí. Nechte se hýčkat muži z radnice! Chudoba sice cti netratí, ale i dvacetníky, o které se s vámi muži z města rozdělí, jsou oběživem, které vám život rozjasní. Pokud bude toho oběživa víc než plný hrnec, doporučuji zakopat, tezaurovat, aby si na své přišli i naši pravnuci. Pokud tedy ještě nějací přidjou na svět. Zkumavky jsou už i dnes pouze na předpis a podraží. To víte...ruční práce...

Žádné komentáře: