sobota 11. ledna 2014

Babička byla obyčejná ženská, ale ty děti....

V celém průvodu a i v kostele svatého Václava jsem byl v uniformě vojáka Československé lidové armády jediný. Ostatní, ač nosili uniformy se zlatými knoflíky na sakách i na pláštích, nechali své uniformy doma v šatnících a s babičkou se přišli rozloučit v civilu.
Připadal jsem si jako v dobrodružném filmu, nebo na přísně utajeném zasedání generálního štábu. Co chvíli přibíhali od nablýskaných černých aut mladí muži s telefony v uších a ubezpečovali své nadřízené, že Praha, světový mír, a jejich velíny nejsou v rukou nepřítele. Ano připadal jsem si na pohřbu babičky ve své kopřivové uniformě s kabátem až ke kotníkům zcela mimořádně.
Bratrancova babička byla vystavena v rakvi před oltářem a zavřenýma očima hleděla rovnou do nebe, kam dozajista patřila. Dva generálové, čtyři plukovníci, tři špioni, jeden major, dva vedoucí oddělení ÚV. Dvě babiččiny dcery, bratrancovy tety, jsem neznal, ale co vím, v padesátých letech hlídaly Slánského děti a tak jistě nebyly žádné nicky u státní bezpečnosti.
Kostel měl ostrahu, jako by na pohřeb přijel sám Dr. Husák, ale ten poslal jen kondolenci. Průvod na hřbitov byl střežen, jako by vezl státní dokumenty. A přitom na babičce bylo zajímavé, že měla čtrnáct dětí, takže bratranec měl třináct tet a strýčků. Asi proto trvalo vyřízení civilu, povolení opustit posádku a účasti na pohřbu tak dlouho. Až když jsem řekl, že velitel posádky na ten funus jede taky, šlo vše jako po másle. Jen na tu uniformu se v zápalu omlouvání jaksi zapomnělo.
Stál jsem tehdy vedle bratrance a jednoho z generálů a salutoval, když jsem si domyslel, že farář řekl něco podstatného. A podstatného toho bylo hodně. Babička těžce pracovala po celý svůj život. I já ji znal jako stále něco kutící stařičkou babičku, takovou tu pravou vesnickou babku s šátkem na hlavě a s rukama, které stále něco dělaly.
V uniformách se stříbrnými klobouky byli na pohřbu funebráci, koně s čabrakami a s černým peřím na hlavách. Pohřeb to byl skoro státní určitě tak byl střežen. Pro mě to bylo víc jak „opušťák“ z milovické posádky. Byla to především vzpomínka na starou paní, která toho tolik pamatovala a milovala nás, děti.
Škoda, že z toho pohřbu existuje tak málo fotek. Kdo přišel s foťákem, měl smůlu. Ochranka pracovala tiše a nekompromisně. Ač šlo o rodinnou sešlost, sešlo se tu mnoho vzácných příbuzných. Velitelé divizí i milicí, diplomaté, ohromně vlivní bratranci a jejich podřízení.
Byl jsem rád, že jsem se pohřbu mohl zúčastnit. Městečko bylo ochromeno od jihu i od severu. Doprava byla odkloněna, vrtulník armády i bezpečnosti střežil klid na obloze. Místní občané se cítili povzneseni. Taková žena tu žila a oni to nevěděli!

Ano. Bylo to o vzpomínce na sběr klásků z polí, kde jsme s babičkou mockrát a mockrát byli. Sbírali jsme klásek po klásku, až jme se narovnat nemohli, jak nás bolela záda. Babička byla úplně, ale úplně obyčejná ženská. Obyčejná ženská... Až na ty děti, co se rozlétly do velkého světa.

Žádné komentáře: