sobota 25. ledna 2014

Když budík nezazvoní a kohout nezakokrhá

Já budík nepotřeboval. Pokud se někam jelo, stejně jsem nespal, stále se budil a budík ve mně mi nedal víc, než spát jak na vodě. A pokud zazvonil, tak mohutně řval, protože u nás doma byly v oblibě budíky vzadu s motýlky, tudíž mechanické, a ty uměly probudit i partaje od vedle. Příšerná nezničitelná monstra byla. Nikdo je doma neošetřoval, natož aby jim věnoval jinou péči. A přesto, nebylo dne, aby budík nebudil.
To dnešní buzení bateriovými budíčky se s tím srovnat nedá. Odvíjí se od stáří baterek a to se pozná se to hned ráno ve čtyři, kdy vás ten malý pohotový Číňan měl probudit. Probudil, ale jen proto, že i on už od dvou čekal a bál se usnout, protože věděl, jak by to dopadlo. Letěl by do ...., neboť je z Číny a na baterky, a to už samo o sobě je naše ponížení. No tak nevím, existuje dnes ještě něco jiného než bateriový budík? Dnes samosebou mobil....
Budík. Pro mne a mou generaci zůstane symbolem časného jitra, plechového-hrozného řinčení a rámusu, který si Středoevropan vůbec nezaslouží, neboť vstávat za pomoci budíku je nezdravé, život ohrožující a potupné. Vezměte si takové černochy, obyvatele tichomořských ostrovů, indiány, eskymáky - ti snad ani neví, co to budík je. Proč zrovna do Evropy si našel cestu tenhle zabiják snů, proč zrovna my, běloši, náchylní na mrtvičku, se musíme nechat budit hlukem, kakofonií zvuků krvavých střetů Třicetileté války. Jsou jistě země, kde se lidé budí civilizovaně. Polibkem. Pohlazením. Vůní kávy, čaje s medem... Proč my k nim nepatříme? Řekl bych, že Číňani budíky jenom vyrábějí, ale doma je jistě nepoužívají. A daří se jim.
A kohouti? Dřív byli, a to především na vsích ráno, zainteresování tihle ptáci, co nevynikají na rozdíl třeba od papoušků inteligencí. Nechali se přesvědčit k rannímu kokrhání, hlasem blízkým budíku v brzkou hodinou. Z kohoutů se radovali lidé z jiné části Machnína. Já například bych ráno zabil všechny hrdličky. Tam kde kohout zaznamenal, jak lidem škodí kokrháním, příště kokrhal o oktávu líp a déle doprovázeje se máváním křídel.

Budík z kovu a plastu, kohout z masa, kostí a peří, dva přirození přátelé. Lidé se v budoucnu spojí a budíky zničí. Řekněme, že musí. Žádné maso, žádné kosti, jen plno koleček a ranní zlosti. Šup s nimi do hrnce a voalá, jaký byl kohout? Chutný a voňavý...

Žádné komentáře: