sobota 4. ledna 2014

Šála a rukavice

Šála, rukavice a čepice. To jenom Vašek Horňák si na hlavu čepici nevzal, ani když mrzlo.
Nešlo ani tak o mráz, ale ono to v Sudetech fouká. Foukala to za Rakouska, za První republiky, za války i po ní. Z hor a na horách fouká a mráz je mrazivější. Ve špatných botách mi jako malému klukovi omrzly prsty u nohou, později špičky uší a tváře. Lidí možná zmrzlo dřív o něco víc, nebo to, co nás mělo před mrazem chránit, chránilo míň… A tak šála, rukavice a čepice jsou i dnes víc, než módní doplněk. Slouží jako součást zimního oblečení. A to je dobře. Než nastydnout, to se raději lépe, byť konzervativněji, postaru obléknout.
Šála mého mládí kousala, čepice se vázala pod bradou, rukavice byly rozlišovány podle počtu prstů. Nyní jde hlavně o kvalitu materiálu, barvu, potisk a cenu. Čím zatraktivnit rukavice? Když ještě byly z roku na rok LVT (Liberecké výstavní trhy), tak bylo co obdivovat. Žel, vystavené kolekce většinou byly určeny na export a na domácí trh šlo jen pár procent výroby. Když nebylo na pultech obchodů, nestalo se, že by se doma nenašla zručná babička, co si uměla poradit. A protože ještě nebylo vietnamských obchodů s čínským, tureckým a jiným levným zbožím, tak se doma šilo, pletlo, háčkovalo a opravovalo. Podle módních německých časopisů se šilo a možná to ve finále vypadalo líp, jak v originále.
Byla to divná doba, a přesto na ni lidé vzpomínají a srovnávají ji se současnou dobou přemíry všeho a nadbytku, který vede k plýtvání… Ano, v minulé době bylo složitější obléknout se podle módy. Dnes musí každý soudný člověk vidět jiný extrém. Plýtvání s věcmi, které jinde někomu schází. Vznikají tržiště s módou „světových módních značek“ za lidové ceny…. Fenomén doby, bohužel mnohdy jen na jedno použití. V Liberci jako v Hrádku, v Tanvaldu, v Turnově, nebo v České Lípě. V každé barvě, v každé velikosti.
Už to prostě není od babiček, od mámy z lásky, z porozumění a v souladu s našimi potřebami. Vše, co nyní děláme, je komerce, byznys. Všudypřítomná doprovodná hudba vede kupující ještě k větší závislosti na nakupování…. A tak si postěžujme. Sice nám to nebude k ničemu, ale o to víc překvapuje, že to vše víme a nic se neděje. Přetáhněme si čepici nebo šálu přes oči, ač nemrzne. Nic špatného vlastně nevidíme a neděláme, jen se vezeme na vlně pouťového toboganu na špatné straně hranice.
Více, či méně, pohrdáme touto společností jistot, úvěrů a zaručených fondů. Doma ale holdujeme přejídání a konzumaci televizních novel a zpěváků, kteří svými všeobjímajícími pažemi neváhali v minulosti obejmout kdejaké politické prase s rukama od krve z let padesátých. Dnes se muchlují s těmi, kteří ze země „vyvedli“ miliony a miliardy. To pak rukavice, čepice a šála nestačí na to, aby člověku neslezly nehty a nevypadaly vlasy, jen když na to pomyslí.

Jak jen jsme mohli dopustit, že se dnešní děti smějí, když uslyší slova: „Práci čest! Čest práci!“ Kde zůstala zkušenost našich dějin, zkušenost našich dědečků a babiček. Opravdu jsme tak hloupí, že si musíme na tu plotnu s vařící vodou sáhnout, popřípadě si tu vařící vodu vylít na pupík? Asi ano. I s tím se dá žít...

Žádné komentáře: