sobota 18. ledna 2014

Kuchyňské váhy umí, co byste do nich neřekli....


Tety, ach ty mé tety! Jeden má chuť říct spolu s klasikem: „Mé drahé tety.“
Ta, které jsem nejméně rozuměl, byla od roku 1944 vdovou. Muž jí padl na ruské frontě, žel na té druhé straně. Jako sudetský Němec narukoval hned po svatbě a teta Anežka pak na něj do své smrti už jen vzpomínala. A to zrovna v době, kdy její sestra, moje matinka balila pár kousků prádla pro dva na cestu do Terezína. Další teta byla odrostlejší, jiná zasáhla do příběhu o padesát let později.
Válka a okupace citelně do života sester zasáhla. Vítězné mocnosti dorazily do Terezína a do Prahy včas a život sestřiček už nemělo, co ohrozit. Jejich vztah zrál jako dobré víno a nebylo na nebi mráčků, který by zakryl zářící a usměvavé nebe. Děvčata stárla spolu se svými dětmi, z nichž některé rovněž dělaly svým matkám a otcům jen radost. Až na tetu Anežku. Po smrti svého manžela se už nevdala a žádné děti neměla.
Na svět přicházely další generace dětí, a kolem hřálo slunce a v Sudetech pěli ptáci, zurčely potoky, v podvečer se Ještěd halil do mlhy a okolní hluboké lesy šeptaly, zda na Liberec spadne déšť, zda porostou houby, zda si dát pozor na klíšťata a infikované komáry. Teta Anežka si spokojeně žila v domově pečovatelské služby, užívala si vdovský důchod ze Západního Německa a v podstatě ji nic netrápilo. Snad až na jedno. Komu co odkáže, až odejde za Kurtem, zemřelým manželem. Nakonec se jednalo jen o pár maličkostí, a kdo by je chtěl.... Pár kousků starého nábytku, postel, skříň, malá lednička, prastarý televizor, kuchyňské váhy na kredenci ještě z První republiky. Já sám takových podobných mám z blešáků asi tři. Jsou ve sklepě a reznou. Dnes už ani nevím, proč jsem si po stovce kupoval.
Obě sestry se při pravidelných návštěvách ubezpečovaly o své lásce a tak ani nedošlo k formálnímu sepsání toho, co která zdědí. Do toho vstoupil i další možný dědic. Sestra manžela, který padl na ruské frontě. I ta se starala o švagrovou.
Každá dostala přislíbené v dědictví, ale úplně jiný osud měly jednoduché kuchyňské váhy, co stály nahoře na kredenci. No a jak to dopadlo? Jedna z příbuzných si váhy odnesla domů a na malér a rodinnou diplomatickou roztržku bylo zaděláno.
Čas plynul a já jsem se zcela náhodně setkal se vzdálenou sestřenicí. Řeč se nesla v duchu radostných vánoc, až přišla řeč na dárky, které nemusíme, a tak mi byly představeny kuchyňské váhy, jejichž pohnutý osud jsem tušil. Ano byly to ony, ty, které dosud hořce oplakává maminčina nejmladší sestra.

Co teď? Mám vstoupit po tolika letech do děje a dořešit dějový uzel? Mimochodem, váhy mi byly nezištně nabídnuty k okamžitému odvezení kamkoli. Odmítl jsem. Nevím, zda se kdy v rozhovoru se současnými nadmíru milými majiteli zmíním o jejich osudu. A to se řekne – kuchyňské váhy...                                                                 

Žádné komentáře: