sobota 25. ledna 2014

Nestyďme se, je pro co žít

Sedmdesátá léta minulého století znamenala pro Sudety, pro naše pohraničí od Krkonoš po Krušné hory, hodně. Němci tomuto vzedmutí vášní říkali boom, zelené časy otců zakladatelů. Je nutno jim přiznat pravdu. Dnešní ukrutná bohatství řady Čechů vzala svůj počátek v těchto nenápadných dobách z vekslů dnešních dědečků a babiček se sovětskými vojáky mající své posádky v tomto regionu. Žádná překvapení, údiv, odkaz na odpor k ruské ,,okupační“ armádě. Nic takového. Čirý pragmatismus a družební vztahy.
Budovy ruských posádek v Mladé Boleslavi, v okolí Stráže pod Ralskem, Mimoně a Děčína by mohly vyprávět story, kterým naše děti neuvěří. Sedmdesátá léta, doba, v níž se rodilo tolik „Husákových dětí“, se dá srovnat jen s obdobím po skončení Druhé světové války. Pocit ekonomické výhody přesvědčil tehdy mladé lidi mít děti.
Velmi mnoho našich spoluobčanů šlo i dál a bohatlo. Černý obchod s Rusy vytvořil novou ekonomiku ve státě. Tu, která byla jedním z pilířů pozdější privatizace a likvidace domácího průmyslu v Čechách. Když vedle vás zastavil hřmotící nákladní vůz z ruské posádky, stávalo se, že z kabiny vyskočil tak metr šedesát nižší důstojník a nabídl vám kanystr plný nekvalitního benzínu a to vše keš, z ruky do ruky za padesát korun. Čecháčku, neber to. Zapomenuta byla příkoří, zrušení skauta, autocenzura, mrtví před radnicí v Liberci.
Vládla nám česká politická garnitura, vedoucí úloha KSČ. A nezapomeňte, že přes vylučování jedněch ze strany se druzí do KSČ jen hrnuli. Především lékaři, úředníci, tiráci, všichni ti, kdo chtěli být v tzv. kádrových rezrvách a mít zajištěný postup – vyšší plat a postavení….
Ruští vojáci se nestačili otáčet. Fabriky potřebovali jejich brigády. Nebýt ruských vojáků nevím, zda by chrastavská strojní traktorová stanice dostavěla svůj výrobní areál…. Sovětské posádky nestačily přijímat delegace, plné autobusy přátel, kteří přijížděli do ruských posádek nakupovat a družit se při lahvích vodky. To byla 70. – 80. léta, odvrácená tvář ,,dočasného“ pobytu sovětských vojsk v Československu. Odmítnul jsem půl prasete vyválené na korbě sovětského vojenského náklaďáku. Nejsem prase. Ostatní se mi smáli. Tři chlapy se o tu půlku poprali a ženské si objednaly další...

To byly ale jen slzičky z toho, co se dělo za vraty posádek. Okupanti, neokupanti - koberce, látky, služby lékařů, skleněné lustry opravářů, stavební čety, směny deviz, pozvání k nám a do „Sajúzu“. Tohle až jednou někdo zmapuje, pak odhalí, kde mají počátek ty obrovské majetky našich sousedů, co si staví ty krásné vily na předměstí. Potom bude lustrační zákon opravdu k smíchu, protože ti chytří nemuseli udávat, ti se bojí udání nyní. Ale ono to bylo stejně o tom, že když Aljoša nabídl zlatý (opravdu zlatý) prsten pro manželku veliký jak kráva za pětistovku nebo lišku na čepici za dvě stovky málokterý ideál odolal. Je to smutné? Je to k pláči? Já opravdu nevím, ale v tom marastu jsem nežil sám. Právě z něho vzešli i tací velikáni, kteří dnes sedí ve vládách a učí nás, jak se má žít v dobách zlých…. 

Žádné komentáře: