sobota 25. ledna 2014

Doznání

Na koberec se jezdilo do Prahy. Ten menší existoval v Ústí nad Labem. Od přijetí socialistické Ústavy v roce 1960 se Sudety po patnácti letech dočkaly nového organizačního uspořádání. Na rozdíl od říšského Sudeten-Gau tu byl Severočeský kraj s metropolí už ne Liberec, ale Ústí nad Labem. Kdo znal tohle průmyslové město zblízka, zaplakal.
Nebyla to jenom chemička. Lidé se tu především necítili po léta doma. Ani finanční příspěvky nijak nepomohly. Pár kilometrů od krásných lázní Teplic, Litoměřic, Krušných hor a Děčína, bylo Ústí nad Labem po dlouhá léta strašidlem pro všechny, kteří měli co do činění s tímto aglomerátem moci a zároveň neschopnosti změnit cokoli ve prospěch lidí, co tu žili...
Gorkého náměstí, centrum Prahy. Z jedné strany obrovský rohový dům, kde celá desetiletí měly své vrcholné orgány organizace dětí a mládeže. Od Ligy proti bolševismu až po Sociaůistický svaz mládeže. Kolikrát si mě Juraj Varholík a další bossové mládeže pozvali k předložení materiálů si už nepamatuji, ale v živé paměti mám, že oni se učili od nás. Nakonec se s tím ani netajili a jejich výjezdy k nám byli častější, než naše k nim. Však jsme si cestu do Prahy vždy něčím osladili.
U mě to byly návštěvy antikvariátů. Pár kroků od kanceláří mého chlebodárce byla Dlážděná ulice a v ní krámek, který byste hledali spíš u nás doma v Sudetech, v zanedbaném pohraničí. Vše prastaré, omšelé pamatující prvorepublikové majitele. O co větší hrůza z ulice o to uvnitř lákavější sklad a plné regály. Jestli si na mne šéf československé mládeže vyhradil půl hodiny, pak tady jsem strávil celé odpoledne v lepší společnosti. Malý Váchal, ex libris, celé šuple, kus 5 korun československých. A k tomu ta správná, ač letitá obsluha, kterou jste neobtěžoval. To vše patřilo ke koloritu a ke správné hře o poklady. Málo místa, jakoby nechuť se s vámi bavit, informace za milión, dohady, pře, souzvuk duší, miliardy sympatií, těch malých tvorečků, které zde návštěvníkům pronikaly až do morku kostí. Tady jsem byl mezi svými.

Podobných tmavých krcálků, až po antikvariáty pro nóbl kunčafty, byla v Praze celá fůra. Někde vás obsloužil bývalý hrabě, jinde chartista, náboženský fanatik, ženská z domácnosti, nebo takový vesnický kluk, jako jsem byl v té době já. Každý přinejmenším o dvou duších. Uhranuti zaměstnáním, ale i jako dítě na Matějské pouti uchváceni tím, co milovali. Mě neuchvátil sport, rockové koncerty, zahrádka, pes ani kočka, chalupa u Sychrova, cestování. Já rád celý život něco hledám, objevuji, probírám se šuplíky, regály a krabicemi. Čtu a ptám se, zda je to pravda.... 

Žádné komentáře: