čtvrtek 23. srpna 2018

18. srpna 2018




Sobota, den jak zralé víno. Přes rozkopané Jablonné v Podještědí ostře vlevo na státní, pak směr Cvikov - Nový Bor  - Česká Sibiř - varhany a znovu ostře vlevo do kopce, z kopce podél potoka a jsme v Jánské. Ještě nebylo ani v šest ráno. Jana to odřídila bez ztráty kytičky. Tam v kopcích nám přeběhla přes cestu 4 divoká prasata zleva doprava. Na blešáku v Jánské pršelo. Tam odkud jsme, jsme déšť neviděli hezkých pár měsíců. Pole všude kolem sklizena. Kdo má ještě vodu na zalévání, zalévá. Moc to nepomáhá.

Odskočili jsme si mimo Českolipsko na Děčínsko a Liberecko, přes Černou Louži do Hrádku nad Nisou. Walter, můj strýc, byl navržen na poctu hejtmana Libereckého kraje. Rád jsem mu tu čerstvou novinu předal. Bude mu krásných 90 let.

Všude kolem kolaři, zpět do Stráže pod Ralskem a do Osečné, trochu bloudění za náměstím, směr bývalý vojenský prostor ves Náhlov. Setkali se tam z popudu Spolku historie Mimoňska bývalí obyvatelé opuštěných chalup a usedlostí sudetští Němci z tohoto kraje s českými. Přijeli jsme až po zahájení, ale i tak byl slušný zájem o mé knížky. V místním muzeu jsme si prohlédli výstavu o emigraci zdejších Němců do Brazílie.

Den byl pořád krásný, snad až moc. Sluneční cesta lesem napříč bývalým vojenským prostorem Ralsko na Českolipsku je mocný zážitek, na který se nezapomíná. Uprostřed lesních cest, na jejich křižovatce, je památník tragické události, kde při autonehodě na počátku padesátých let minulého století zemřel hrdina Sovětského svazu generál Sochor. Ten, co pomáhal na svět státu Izrael, když pomohl vycvičit vojáky, kteří uhájili existenci Izraele. Velká čest jemu, živým i padlým vojákům tohoto státu.

Úžasný klid, pohoda, ale i pokora, která dnes vládne tomuto ještě donedávna uzavřenému prostoru, vás úplně pohltí tak, jako mě. Nás, kteří jsme takříkajíc s otevřenými ústy vnímali krajinu, okolní svět borovic, písku, vůně lesa, modré oblohy a vody v tamním údolí. Viděl jsem toho mnoho, co svět krášlí, přírodu i stavby lidského snažení. Kraj na skok od lidí, co tu kolem žijí, je svět úplně jiný, opuštěný. Snad jako Jurský park bez hrůzných predátorů. Přívětivý, dosud nepoznaný, plný zážitků a zázraků. Den toho 18. srpna byl pro mě dnem, jaký není v nabídce zážitkových cestovních kanceláří. Ten se rodí ze šťastné konstelace hvězd každému, kdo není slepý, vidí a cítí kraj nepoznamenaný už dnes desítky let vojenskou přítomností. Zůstalo mu jen označení bývalý vojenský prostor.

Závidím a přeji vám, všem ostatním, běžte se podívat. V kostele, v synagoze nenajdete větší klid, mír a usmíření. Není tu čas ani prostor pro hádky, krajina vstřebá vše negativní a zůstane jen radost a potěšení z krásy na zemi, mír a tiché snažení větru, pohlazení po tváři, pevný stisk ruky, přivřené oči, polibek na tváři. Buď sbohem, má nová stará lásko, krajino snů a pohádek. Na zemi je ještě pořád krásně. Stačí jen otevřít oči a jít za snem.

Žádné komentáře: