pátek 24. srpna 2018

O psu nemluvě, se psem na věky




My, co žijeme na vesnici, a to už odjakživa, máme doma psa. Říkám doma a myslím tím venku na dvoře, na zahradě. Nepatřím k výjimkám a mít psa i v naší rodině patřívalo k dobrému tónu majitele domku, vilky se zahradou, a to už asi tak od roku 1938. Na to, že žijeme v Sudetech, mnoho let existence psů je součástí naší existence. Babička z tatínkovy strany měla vlčáka a ten s ní prožil všech šest let války, aby nakonec zemřel a dal základ psímu hřbitovu na svahu za plotem zahrady, svažujícím se pozvolna k Lužické Nise.

Mít psa, byla i jistá úlitba zabezpečení domu. U nás v pohraničí, v Sudetech, o to pikantnější, že čeští dosídlenci přejímali od odcházejících Němců i domácí zvířectvo. Ještě mnoho let po jejich odsunu a splnění přání vrátit se zpět do Říše, se v našich zahradách proháněli vlčáci, kteří rozuměli povelům v češtině a němčině. Obdobně na tom byly kočky, andulky, králíci a slepice, ovšem pes byl mezi nimi král a sousedovic Brita, německá ovčačka, královna. Že mě kousla do stehna, vyřešilo doma pár pohlavků a kus salámu Britě, aby informaci o snadném úlovku neroznesla ostatním psům v okolí.

O mnoho let později: Náš pes Vilínek má bůhví čím danou obavu z automatické pračky plněné předním kulatým okénkem. Její zvuk, co povídám, už jenom cvaknutí knoflíku, kterým se pračka zapíná, vyvolává v našem psu panickou obavu, že ho stroj pozře a už nikdy nepustí. Pes, který svým hlubokým hlasem vzbuzuje strach a při otevření mordy i zasloužený respekt…

Jsme si se psy hodně podobní. Odcházíme a přicházíme. Většinou jsou k nám milí, jsou na nás ekonomicky závislí. Tenhle stav opravdových sympatií je zřejmý, když se vracíme domů. Psi mají v sobě hodiny a už nás netrpělivě vyhlížejí. Jejich radost z opětného setkání je nehraná, úžasná a život osvěžující. Jsou psi takoví, ale i makoví, jeden každý se od druhého liší. 

Ti naši, co odešli, spočinuli na improvizovaném pohřebišti na stráni svažujícím se k řece. Překvapení s sebou přinesla velká voda. Odkryla i to, co neměla. U nás to bylo nepřeberné množství psích ostatků. Znovu jsme je uložili do hlíny o trochu výš a vzpomínali, které komu patří. Shodli jsme se, že nám patří všechny. Jsou součástí smečky, která život obohacuje a dává mu dimenzi jednat lidsky,  nepřestávat být součástí přírody, společenství, kde silnější svého postavení ne zneužívají.

Pes se i pro mě stal součástí okolí, které má svůj řád a své rituály. Sdílet radosti svého chlupatého přítele, kamaráda, být mu nablízku, pohladit, podrbat, dát plnou misku v době krmení, potřást podanou pacičku, pohladit. Patříme k sobě, jsme rodina. Mít společné starosti, respektovat své fobie, mouchy, co nám sem tam přelétnou přes čenich, přes naše nosíky….


Žádné komentáře: