sobota 4. srpna 2018

Psaní těm, co i v sobotu brzo vstávají




Píši Vám, co vstáváte v sobotu po páté. Píši těm, co se obléknou a míří k pokladnám a jen co se otevřou, běhají sem a tam. Patřím k Vám. Jsem tady správně na bleším trhu, kde se prodává a kupuje všechno od kůže z hada, živého kanára, mušle, jak záchodové i ty mořské, doma pečené preclíky, kola od trakaře, obraz císaře pána. Jsem tam pokaždé s Vámi. Věk nehraje roli. S námi běhá od božího rána děda před smrtí, jeho máma i syn a vnuk, co sbírá autíčka. Přijeli autem zpoza rohu i zdaleka. Teď chodí i Ukrajinci, co tady pracují.

Moc hodně záleží na počasí. Když prší, všechno je v háji, když sluníčko svítí, tak se obchody se hýbají. Parkoviště kolem praskají náporem zvědavých, kteří neodolají. A ač nic nesbírají, nic nepotřebují, přesto nakupují. Každý jsme jinak praštěný. Jeden sbírá hrnce, druhý jen pokličky. Mají tu opravdu všechno. Věci pro zasmání i věci zbavené piety. Jak jinak nazvat prodej urny s originálem popela viz doklad o zpopelnění. Prodávají a nakupují všichni. Syn, univerzitní profesor, docela mladý, přesto sbírá a kupuje valchy na ruční praní. Známý jiného shání propisovačky, má přítelkyně věci z Číny, kde jsou motivem ptáci, rybičky, zvířátka. Všechno, čeho se dnes dotkneme, je odtamtud, ale co má drahá shání, není. Snad příště na burze někde jinde.

Jak romanticky a inspirativně tu zní příště v Jánské, v Držkově, v Zákupech…  A záleží to i na tom, zda v Zákupech posekali trávu, zda mají všude čisté WC budky, schopné organizátory. Jak říkám, nejvíc ale záleží na počasí. Když prší je to v řiti. Na déšť platí buď zůstat nebo balit.

Ti skalní přicházejí už o půlnoci a mohou padat šrapnely. Za úsvitu baterek zalehnou a ráno ještě za tmy věci vybalí. Druzí chodí od jednoho vykolíkovaného claimu ke druhému svítíc baterkami do krabic a na sedačky a tipují, co je a co není. Blešáky, ano, to je léčba proti nudě, nostalgii. Tam se dohaduji obchody, tam by mladí chtěli být staří a mít tak jejich konexe a peníze, nos na to, co je padělek, co je pravé.
Je to vášeň. Podílí se na ní všichni. Platí zde zákony trhu a platí se v hotovosti. Žádné karty. Z ruky do ruky cash. Je zajímavé, že i ženy podlehly. Prodávají v porovnání s muži tak na polovic. Nakupují tak, že každý třetí zákazník je sběratel v sukni. Neznám nic, co by uspokojilo sběratele víc, než usmlouvat pět korun a zvítězit. Lepší pocit nezná. Že někde koupil věc, která tu už leží měsíc a dodnes nikdo o ni ani okem nezavadil, hop a trop a je pryč. Dovedete to pochopit? Ale jistě. Jen přijďte a uvidíte sami. Blešák vás chytne a už nepustí. Tak nějak to má být.

Žádné komentáře: