sobota 4. srpna 2018

Pilní včelaři




Dnes zaplatíte za med kolem 150 korun. Za mého mládí se za něj platilo okolo pětadvaceti. Žili jsme na vesnici, kde těch včelařů bylo víc. Točit klikou medometu umím taky. Ve včelíně pana Reichla jsem byl mnohokrát i bez něj. Jeho syn Ruda byl můj spolužák a starý dobrý kamarád i mimo školní lavice. Měl jsem to k němu přes ulici a měli jsme naprosto stejné zájmy a lumpárny, které dospěly k trestání a často i k fyzickému násilí. Z Rudy se stal lesní inženýr, ze mě profesionální mládežník.

Z titulu své funkce předsedy okresního výboru socialistického svazu mládeže, jsem mnoho odpolední hodin trávil na předsednictvu Národní fronty, která zastřešovala organizace naplňující volný čas lidí. Mezi nimi byli i včelaři, kteří každého půl roku předkládali zprávy o tom, jak se daří v kraji včeličkám, co je ničí, co jim svědčí a co k tomu potřebují. Žádná politika, čistý med. A bylo to smutné naslouchání. Celá ta 70. a 80. léta 20. století to byl jeden boj s morem včeliček, boj nikdy nekončící. Přesto se ti naši organizovaní včelaři nevzdávali a zarputile svá včelstva bránili proti nákaze. Viděl jsem pana Reichla, jak chodí ke včeličkám vysokým sněhem, jak je přikrmuje, čím vším je chrání, aby nemusely do ohně.

Slyším je jako dnes, jak pokaždé svou zprávu začínají slovy: „Soudruhu vedoucí tajemníku, je to zlé. Naši členové už nemají nikoho mezi sebou, kdo by byl imunní. Včelstva na Liberecku už neexistují…“ A přesto se vždy našel někdo, kdo pokračoval. Koupil nová včelstva, cukr a začal znova. Úly přeci nemohly osiřet. To by bylo proti profesionální cti každého z nich. Dělali vše možné i nemožné. Seděli jsme kolem toho dlouhého stolu Národní fronty a zástupci ostatních organizací jen koukali, co je to za silné, povětšinou starší pány, co se umí bránit nepřízní osudu a jdou do toho znovu, byť se jim nedostalo víc, než morální podpory od ostatních.

 Neumím si ani představit jarní přírodu, rozkvetlé stromy, keře, květiny bez všudypřítomného bzukotu včel přelétajících z květu na květ. Patří to k jaru jako loď na Máchovo jezero, jako vlak na nástupiště libereckého nádraží číslo 5, odkud vždy odjížděl přes Hrádek do Žitavy a Varnsdorfu.

Včely tu musí být a tak tomu bylo i v nejhorších letech. Já chodil rád nad Machnín do bedřichovského lesa. Ten zjara hučel jako včelín v předjaří. Však taky med od včel ze včelínů na kraji lesa byl vždy ten nejlepší. A ta barva! Med měl odjakživa barvu jantaru a vydržel dlouho do doby, než zcukernatěl a nepěkně zhoustl. Ale to už byl většinou med nový, letošní, nádherné barvy a vůně všeho, co kvetlo, co dělalo med medovým, dobrým, moc dobrým. A bylo u sousedů jako při zabijačce. Když se vytáčel, každý si přišel pro nový voňavě slaďoučký…

Když jsme pak v předsednictvu Národní fronty brali na vědomí předkládanou zprávu o stavu včelstev našem okrese a přijímali usnesení, jak postupovat v úsilí zabránění dalšímu šíření včelího moru, mysleli jsme i na to, jak málo můžeme pomoci pilným včelařům v jejich úsilí naučit se žít i v takovém prostředí, kde jim sotva pomůže jen naše usnesení. Taková byla doba. Dnes bude sotva lepší, ale lidé i včelky v tom už umí chodit. Přežijí.

Žádné komentáře: