sobota 4. srpna 2018

Bon appétit




Bejvávalo kdysi maso v obchodech našeho města porůznu rozestrkané pod různými jmény. Nucený výsek, koňský řezník, Lověna, maso přímo v areálu jatek, řeznictví, maso – uzeniny. My, co jsme neměli doma psa, tak jsme houby věděli, že sehnat maso pro něj, znamenalo vědět předem, kam jít, koupit na celý týden a doma uvařit, protože už zakoupené zavánělo a páchlo jako sto čertů. Naporcovat a uložit, aby pár dní vydrželo, než ho pes sežral. To byl úkol dne.

My ostatní jsme maso kupovali čerstvé, voňavé, krásně barevné. Tenkrát se moc masa nejedlo. Lidé byli střídmí a nepřejídali se. I tak o veselé příběhy z té doby nebyla nouze. Znal jsem souseda, který, neznaje, jak to chodí u jeho nastávající, když viděl tehdy ještě málo se vyskytující ledničku, otevřel ji. Odér voňavého masa ho málem porazil, a tak nevěda, co činí, najedl se masa bez ničeho téměř k prasknutí. Když budoucí tchán našel nešťastníka, jak se drží za břicho, poznal, že to je z přejedení a že tudíž něco musí ven. Na to ho nápadník jeho dcery uvedl v realitu, že vyjedl ledničku a ponechal jen kosti. Tušíte správně. Sežral psovi maso na týden a ponechal opravdu jen morkové kosti. Pes zůstal bez masa a kolínka mu nešmakovala. Příští týden se vše vrátilo do starých kolejí. Maso z ledničky psovi, kosti do polévky, kolínka do spižírny.

Já poznal i koninu z krámu z ulice Na Bídě až v ústech, když tudy projížděl sám velký Kosygin a my, děcka z blízké školy, mu mávala. Aby čas uběhl jedli jsme ty koňské buřty. Červená konina byla lákavá, leč maminka měla za to, že to je jídlo pracující třídy a ona, přestože taky pracovala, koninu jíst nemusí.

Maso se vozilo do Čech silně zamražené rovněž z Argentiny. Pamatuji se na razítka na bocích půlek visících na hácích. Maso se doma moc nejedlo, jen v neděli, a to bylo všechno. Maminka vařit moc neuměla, a tak poslouchala o čem se baví ženské v konzumu, v lékárně, v Tepu, u místního řezníka Braunera a pak to doma zkoušela. Nepamatuji, že by z toho pramenily nějaké hádky a půtky. Já i táta, protože jsme lepší nepoznali, jsme to brali že právě tak to má být. Tatínek byl vegetarián a základ „eintopfu“ - polévky z veškeré zeleniny, mu zachránil v koncentráku život, doma klid a pohodu.

Já měl rád obalovaný květák, kapustu, bramborák, placky všeho druhu. Nedělní řízek - dobrý pokus, ale obalovaný květák je květák, říkej si, kdo chceš co chceš. Školní kuchyně, závodní kuchyně, vojenské kuchyně, stánky s párky, dole na Václaváku v Koruně dršťková polévka, ledvinky, bramborák… Stravoval jsem se všude. Nejhorší to bylo v Milovicích na vojně. Žrádlo pro psa, říkalo se tomu fialový hnus, Růžičkovo tajemství, nech si ten blivajz…

Postupně jsem si začal všímat toho, co jím. Bylo to překvapení. Něco zůstalo a šlo se mnou i do manželství. Tam jsem přežil i chuťovky mladých manželek. Maso doznalo jiných cen. Je s ním zacházeno rovněž jinak, vaří se podle jiných norem, Chutnají králičí hlavy, dršťková polévka, dobře upečená husa s knedlíkem a se zelím, obalovaný květák, polévka s libečkem.. Dobrou chuť a pořádná jídla vám přeje kluk z vesnice.

Žádné komentáře: