pátek 24. srpna 2018

Časopis Přítel zvířat - Věci kolem nás




Mám před sebou časopis z roku 1858 psaný krásnou češtinou před 160 lety, měsíčník o šlechtění člověčenstva a k ochraně zvířat, vydávaný spolkem proti jejich týrání, ve Vídni, v samém srdci mocnářství.

Staré časopisy jsem miloval od útlého dětství. Naučné na špatném papíře, obscénní na lesklém, až po dětské ilustrované Ladou, Sekorou, Burianem. Ty úplně první byli ještě po Němcích ve všech chalupách kolem té naší. Dosídlenci se jich rádi zbavovali tak, jako německy psaných knížek. O nich by mohla mluvit stará Sojkova papírna pod nádražím v Bílém Kostele. Tam byly šmelcovací stroje vyčleněny na cizojazyčné tiskoviny, na němčinu v papírové podobě.

Zpět k časopisům, třeba k tomu, kterým se právě probírám - Přítel zvířat. Zní to trochu haškovsky, frivolně, švejkovsky, ale není tomu tak. Z každého článečku je znát urputnou snahu něco změnit, dát někomu z těch němých tváří hlas, slovo, aby se mohl bránit, a protože to není možné, pak hlasem těch, kterým je ubližováno, mluví člověk. Zanícený, odhodlaný, předpojatý autor, který chce našim zvířecím přátelům pomoci.

Naslouchejte se mnou: „Na vlaštovku - Z rána za tmy k šviholení ústička již otvíráš. Hojné skladby svého pění, vlaštovičko, probíráš. Záhy, jak jen měsíc hasne, hvězda mizí s bleskem svým, světu hlasáš jitro časné zpěvem tichým, milostným.

Pokuta za trýznění zvířat. Velmi patrný důkaz o nesmírné citu prázdnosti, jaká se při mládeži nalézává, poskytuje tato zpráva z Čech nás došlá. Třinácte chlapcův do školy chodících oblíbilo sobě tuto nelidskou kratochvíli, že vajíčka zpěvného ptactva ze hnízd vybírali. Surovým těm chlapcům od tamněkšího komisarství policejního dostala se dobře zasloužilá odměna jednak pokutou tělesnou, jednak vězením.“

A trestalo se: „V posledním čtvrtletí roku 1858 přišlo ve vídeňském policejním okresu pro týrání zvířat 24 případů k vyjednávání, a sice 21 pro trýznění a přetížení koní. Tresty byly na 12 až 24 hodin do šatlavy, ve dvouch pádech s půstem zostřeno, peněžité pokuty o dvou zlatých; tělesný trest 4 až 10 ran holí neb metlou. Jihlavský c. k. okresní úřad potrestal jednoho pacholka z B., jejž filiální Spolek pro trýznění potahu udal, šatlavou po 6 hodin.“

Pokud byste si tyhle zprávy a zprávičky ze života lidí a hovádek božích chtěli objednat zvažte, zda předplatné není nad vaše možnosti. V záhlaví časopisu stojí: „P. t. údům spolku dostane se časopis tento zdarma, ale jen tam, kde roční příspěvek složili. Těm, kdo údy spolku nejsou, prodává se ročník tohoto časopisu za jeden zlatý stř.“ Nekup to za tu cenu. Jak sami o sobě píší, napomůžeš tak „k zušlechtění člověčenstva a k ochraně zvířat.“ O což o nám všem jde v období voleb i mimo ně.

 Dnešní časopisy jsou rovněž mravné, žel i nemravné, plné svalnatý chlapců, nahých žen. Snad právě proto, že nám, dnešním čtenářům, jde o to samé o co šlo čtenářům starším o 160 let, nedejme se. Bojujme a nevzdávejme se před cílem. Spisovatel Jaroslav Hašek si z té krásné myšlenky udělal námět pro crazy komedii vysmívající se Rakousku-Uhersku. Nám je dáno přestat se smát a problém týrání a zušlechťování člověka brát vážně. Máme i parlament, jeho zákony, žel schází nám ta část tělesných trestů těm, kteří jinak neslyší. Snad někdy v budoucnu, bude-li tedy toho vůbec ještě třeba.


Žádné komentáře: