sobota 4. srpna 2018

Vám, kterým bylo dáno netřást se v kolenou


,

Píši Vám, dálavám, dnes hluboko a nízko. Všem jámám, zemským trhlinám, děrám a průrvám, které máte, co skrývat. Píši všem, co nemají strach a lezou po čtyřech, po břiše hloub a hloub, až kdesi uvíznou a nevědí kudy kam. Štěrbinám, úskočným štolám pod povrchem země, podzemním řekám, krápníkům a pastím, kam se není, co cpát.

Píši Vám, co se nebojíte i Vám, co máte oprávněný strach. Roklinách, stržím, sněžnými jamám, všem, co mají rádi hory, doly, štoly, horní díla, šachty, kde jsou už jen netopýři, mloci a tma. Chlad, co zalézá do kostí, kde tělo, svaly nechtějí poslouchat. Všem Vám, co se nebojíte jít vstříc černotám, úzkosti a strachu. Obdivuji Vás, že nesevře se v těle něco, co Vám řekne: Nevrátíš se, už nikdy si nepřičichneš ke květinám. Píši člověku s převelikým Č, tomu, co umí překonat křik ptáků v černých kaftanech, strach, co bývá bratrem, spřízněn s obrovitý kopcem úzkou štěrbinou, která vede tam a pak možná i zpět za sluncem.

Píši Vám, odvážným, co máte pro strach uděláno, s kyslíkovou bombou na zádech. Všem horám obráceným špičkou, celým masivem dolů k peklu, blíž ke studeným jezírkům, průchodům, kudy by se neprotlačila veverka, ale Vy si najdete cestu Všem těm, co jsem potkal i těm, které jsem neviděl a přesto existují, známým i neznámým hrdinům, chlapům i statečným děvčatům, co hledají ztracené. Všem, co jim není lhostejný osud jejich kamarádů, lidí, o kterých jen někde slyšeli. Všem lidem dobré vůle, všem, co se umí postavit osudům a změnit je v oslavu nalezených ztracených. Hrdinům i poraženým, co se nevrátili a spí tam kdesi hluboko na kamenném loži ve tmě a chladu navždy, s rukou pod hlavou.

Píši všem, co milují hory, všem, kterým skály nahoře i dole přinášejí potěšení, oprávněný strach i pocity vzrušení. Něco se dá jen těžko popsat. Nechci být sentimentální, a proto brzdím. Zůstává jen oprávněný obdiv k těm, které nebrní nohy a nemají to, čemu se říká závrať, kteří překonali sami sebe. Ať jdou po hřebeni střech a nebojí se. Ne každý je sto zlomit pouto připojení k pevné zemi a udělat krok do propasti a vejít. To patří jen vyvoleným, k výbavě všech, co se spouštějí do propastí, lezou k slunci blíž.

Chci všem hrdinům i pěšákům poslat pohlednici a vypsat se z toho, že patřím k fanouškům a nevím, jak to říci, že je obdivuji, že přeji jim víc, než pevné boty a větrovky, do kterých nevleze mráz. Pevné zdraví, silného ducha, který právě mně schází. Popřát Vám, aby nikdy nevychladla Vaše touha a síla přežít, abyste se mohli spolehnout, že je cesta tam i zpátky. Aby Vaše kroky vedly k jasnému cíli. Být s horou vždy zajedno, jednou velkou hlubokou náručí pokory s matkou přírodou.

Žádné komentáře: