úterý 20. července 2010

Husa

Bohdan Kaminský, velký český básník 19. století kdysi napsal báseň, ze které si dovolím citovat. Mimo jiné ji připsal k největšímu bardu české poezie 19. Stol – Jaroslavu Vrchlickému.
„Přec ze všech dnů, jež v životě jsem žil, rád vzpomínám si nyní na večery, kdy duch můj prvně k letu zatoužil, když na obzoru tměl se Ještěd, šerý a v kouzlu, které nelze říci slovem, mlčící luna plála nad Sychrovem.“
Husa… Z Jablonce, Liberce, z Turnova autobusem, vlakem, pěšky, na kole, autem najdete ji snadno. Pár kilometrů pod nebo nad Sychrovem, to záleží odkud pojedete. Vesnička malá, zastíněná hradem – zámkem a jeho arboretem.
Nemá důvodu se kdesi krčit strachem. Zde žil, miloval ji a psal básně náš starý dobrý známý básník, ale i jeden prozaik – průkopník automobilismu, který stál u zrodu automobilu a jeho příští slávy. Osada s dvaceti jedna domky v roce 1895 a se stošedesátisedmi trvale žijícími sousedy dala život básníku Kaminskému.
Obec do dnešních časů mnoho nevyrostla. Bohdan Kaminský na ni stále vzpomínal. Musela být opravdovou krasavicí. Byla zde i proslulá řezbářská Buškova dílna, tak slavná a exportní. V popisném čísle 98 na Divoké Huse se vyučil v zámečnické dílně mistra Najmana budoucí zakladatel firmy mladoboleslavské Laurinky – Václav Laurin. Pokud se rozhodnete a na Sychrov – Husu pojedete, pak nebudete litovat. Odtud je vidět panoráma Českého ráje jako od nikde odjinud. A bývá zde i klid. Až motorismus a naše slabost pro kola poznamenala kraj vysokou návštěvností. Najít zde něco z toho, co vábilo Bohdana Kaminského stále domů, do svého rodiště, o kterém tak hezky psal, je stále těžší a těžší.
Laurin zde své tvořivé myšlenky koncipoval a přemýšlel o motoru síly jednoho maximálně dvou koní. O autu, ve kterém jednou bude závodit, o autu, které ještě nepostavil. Později při jeho stavbě uplatnil i dřevo z okolních lesů, které použil v jeho konstrukci. I on miloval tenhle kraj, vše kolem Husy.
Vycházka kolem Husy vás přesvědčí o tom, jak dobře je, že jste sem jeli. Není vše jen Sychrov a jeho park, je to tu všude kolem krásné a nečekané, okouzlující. Příroda, tak, jak ji viděl básník i automobilový konstruktér. Jsou tu stále lidé kolem vás, kteří vám odpoví na pozdrav, poradí a ukáží, co všechno tu skrývá nepoznané okolí. Sychrov nebo jeho vstupní brána, obec Husa. Vyberte si, obojí stojí za to.

Žádné komentáře: