úterý 20. července 2010

Uran – magnetofon z Liberce

Vy, co si už nepamatujete Teslu v Liberci, pak nevíte ani, co to byl Uran. Žádná stálice na noční obloze, ale jeden z úspěšných finálních výrobků našeho kraje. To se psal květen roku 1965. Sériová výroba nového tranzistorového magnetofonu Uran mohla začít. Pět let vývojáři a slaboproudaři podniku vyvíjeli magnetofon, který jsme s oblibou používali další desítky následujících let. V praxi sice nedosáhl obliby magnetofonu „Sonet Duo“, ale patřil mezi špičku toho, co se prodávalo u nás.
Protože mluvíme o době před velkou globalizací (před rokem 2000), pak si přibližme i konkurenční teslácký Sonet Duo, sen každého adolescenta. Hrál a dovedl řvát tak nahlas, až se sousedům plašili slepice. Pomyšlení, že se prodává v Západním Německu v obchodních domech Neckermann zvyšovalo jeho kvalitu do nadoblačných sfér.
Zpět k libereckému Uranu. Měl 2 rychlosti, velmi pěknou povrchovou úpravu a byl vybaven ručním kovovým indikátorem nahrávání. Přesto, že šlo o revoluční výrobek, vážil 3,5 kilogramu. Už tehdy ale umožňoval nahrávat pomocí síťového proudu přes napáječ i zapojením na 12V autobaterii.
Dobový tisk psal, že výrobek je darem liberecké Tesly k 20. výročí osvobození země Sovětskou armádou, ale co bylo nejdůležitější, na tuzemský trh se v prvním pololetí roku 1965 dostalo 1200 kusů a do konce roku již 10 000.
Vy, kteří jste se narodili později, nemáte ponětí o tom, co naše rodiče stálo úsilí, aby nám koupili to, na co se naše nebo jejich srdce smálo. Magnetofon o pár let později, barevnou televizi, automatickou pračku, bateriová autíčka, angličáky, cibulákový značkový servis, módní oblékání. Žili jsme bez mobilních telefonů, bez sítě internetu. Chodili jsme manifestovat za mír a na neoblíbené brigády. Přesto, a právě proto, z nás vyrostli lidé, kteří postavili zatracované, fukční, ale především levné panelové domy, kde jste se narodili. Snad i díky nám žijete v zemi, která je krásná ne od včerejška, ale odjakživa a to díky těm, kteří ji před vámi obhospodařovali.

Žádné komentáře: