neděle 4. července 2010

Nisa v novém kabátě

Není to hloupé, mít nápad obléknout řeku do pyžama, trochu ji učesat a navonět. Moc se mi zamlouvá cokoli, co nebude z betonu nebo pokřiveného železa, drátu a kotlářského plechu. Liberec by se měl honem rychle vrátit do reálu a něčím hezkým, účelným a sympatickým zakrýt tvář zohyzděnou megastavbami obchodních řetězců v centru historického města. Fuj! Kdo na tyhle monstra má mít žaludek.
Revitalizace koryta řeky od Obchodní banky po Krajský úřad je jedna z rehabilitačních procedur zdravého myšlení mimo společnost Spacium, která se už doufejme zde angažovat nebude. Doufejme. Pokud skutečně bude zachován projekt terasovitého přístupu k vodě bez torz pokřivených soch, máme vyhráno.
Prodloužit park Na Rybníčku k vodě až na kameny je projekt vskutku zajímavý, ale co to udělá s okolím (terasovitý sestup), až přijde velká voda? Co ta havěť, která v korytě přebývá – potkani hnusní, chlupatí? Ve stěnách současného koryta jsou otvory: vyústění kanalizace, splaškové odpady. V neposlední řadě je park v současnosti „domovem“ bezdomovců, feťáků a individuí pochybné existence. Stav, který je dosud tolerován městskou policií, by měl dostat jinou tvář, aby odsud a sem mohly proudit „davy“ maminek s kočárky, důchodci i mládež bez obav, že šmudláci jim budou chtít něco prodat či vysomrovat cigaretu či pětikorunu, aby mohli pořádat mejdany spojené s konzumací krabicového vína.
Je toho dost, co je třeba vyřešit, aby dobrý nápad nezapadl, aby se lidé z města, okolí i turisti měli na co těšit a především, abychom si Liberec, jako krajské město, nepřipomínali jen zpackaným světovým lyžováním, příšerami neziskového Spacia, zabetonovaným středem města, zejícími dírami, p¨rázdnými plochami, drahou městskou dopravou a dluhy, pro které město muselo zastavit majetek.
Začíná se snad blýskat na lepší časy. Konečně je tu nový projekt zasluhující chválu, projekt, který by neměl skončit v koši zapomnění. Následovat by měly další. Co takhle vrátit městu barokní sousoší schované v zahradě křížového kostela na Malém náměstí v Liberci? Oprášit staré projekty, dát konečně městu lavičky – hodně laviček a spravit chodníky a vytvořit něco zcela výjimečného, krásného, co si lidé opravdu oblíbí a zamilují.

Žádné komentáře: