středa 7. července 2010

V Turnově, kam bys kamenem dohodil

Nevím, jak často se vy plavíte s Achabem, ale já byl na palubě jeho lodi jednu z minulých sobot. Nebyl jsem dost připravený. Ne, nedostal jsem mořskou nemoc, neusnul z horka ani z nudy. Bděl jsem a viděl velké vlny, žár jeho očí. Stál jsem s ním na můstku v ukrutném větru a spolu s ním zasekl ostrý hrot harpuny do Mobby Dicka. Tisíckrát jsem s ním žil i umíral v té věčné touze žít, zabít a přežít. Nechal jsem se vláčet prazvláštním osudem lidí, kteří sváděli den za dnem existeční boj na zemi i na moři, přeli se o právo dýchat i plout po moři, přesto, že jim bylo upíráno právo hodit po zvířeti harpunu, mít manželku či manžela, mít děti, svobodně si vybrat povolání, žít jako každý jiný.
To, co jim upřít nemohli, bylo slunce, měsíc, hvězdy, Bůh, právo učit se psát, počítat a číst. Léčit. Předvídat, kdy se moře zvedne nevídanou vlnou, být připraveni odejít, mít humor a smát se sami sobě. Neobviňovat druhé a poučit se z chyb. Milovat své kapitány, svou řeč, své lodi a plout na nich kolem planety, mít své domovy i své přístavy.
Byli to chudí i bohatí námořníci a kapitán Achab byl jedním z nich. S ním byla paluba plná lidí a synagogální prostory turnovské modlitebny se podobaly oné bájné lodi, na které se plavil Achab jak Bludný Holanďan. Plachetnice nikým neřízená brázdí oceány. Je jen malou lodí, ale i lidským svědomím, hlubokými lesy i prudkými řekami. Patří všem, i těm, kteří hledají poklidný přístav, svátek, radost, žal, místo, kde pracovat, čas, kdy se modlit a kde svobodně zemřít. Krátký život prožít ne ve stálém boji s někým, kdo zvedá obrovské mořské vlny a hubí námořníky. Mít svůj mikrosvět, modlitebny, přátele a děti. Žít spolu s vámi i vedle vás, jako rovný s rovným.
O tom všem nám vyprávěl Achab, nadmíru znalý a moudrý námořník Jaroslav Achab Haidler, herec a režisér Činoherního klubu z Ústí nad Labem v turnovské synagoze. Večer s jidiš příběhy byl o moudrosti a humoru Židů, jejich zkušenostech a žalu. Nadmíru zábavným a mravným poučením o tom,jak nepodceňovat kurzy plavání, učit se ulovit sardinku, jak udolat velrybu. Být připraven na to, že i plankton, co plave při pobřeží tě uživí.
Díky za úžasné vyprávění, které bylo o mnoho lepší než program v televizi Kobra nebo fantasmagorické příběhy Brutální Nikity. Shalom

Žádné komentáře: